DONESEN PRAVILNIK

Zajedničke i centralizirane javne nabave usklađene sa zakonodavstvom EU-a

13.03.2024. 08:19 / Izvor: Akta.ba
javne nabavke

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za javne nabave, donijelo je Pravilnik o provođenju zajedničke nabave, centralizirane nabave.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za javne nabave, donijelo je Pravilnik o provođenju zajedničke nabave, centralizirane nabave i uspostavljanju središnjeg nabavnog tijela, s oznakom ‘EI’ kao odgovarajućom potvrdom usklađivanja sa zakonodavstvom EU-a u ovoj oblasti.

Pravilnikom se uređuju način i uvjeti provođenja zajedničke nabave za dva ili više ugovornih tijela, centralizirane nabave te uvjeti za uspostavu središnjeg nabavnog tijela za potrebe više ugovornih tijela.

Donošenjem novog pravilnika uvodi se obveza korištenja informacijskog sustava za centralizirane nabave (ISCN) samo u središnjim nabavnim tijelima i pripadajućim ugovornim tijelima, kao sustava koji je integriran s portalom javnih nabava. Uvođenjem ISCN-a, kojim će upravljati Agencija za javne nabave BiH, i njegovim korištenjem omogućava se brže, učinkovitije i kvalitetnije planiranje, provedba i realizacija središnjih nabava, a čije pozitivne efekte će osjetiti građani i gospodarski subjekti. 

Istodobno se jasnije definira razlika između zajedničke i centralizirane nabave te se dodatno pojašnjavaju prava i obveze članova zajedničke nabave sukladno standardima EU-a.

Ovim pravilnikom se slijede najbolje europske prakse i standardi u ovoj oblasti i stvaraju potrebni preduvjeti za uspostavu i provedbu centraliziranih nabava i uspostavu središnjih nabavnih tijela, a njihova provedba i uspostava isključiva je odluka nadležnih tijela na drugim razinama vlasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti