OBJAVLJEN TENDER

Elektroprivreda RS ulaže više od 35 miliona KM u modernizaciju distributivne mreže

13.03.2024. 12:53 / Izvor: Akta.ba
ers

Predviđeno je potpisivanje okvirnog sporazuma sa jednim ponuđačem na tri godine.

Elektroprivreda Republike Srpske je objavila tender za nabavku roba sa ugradnjom i pratećih usluga za potrebe automatizacije i modernizacije distributivne mreže po dubini.

Radi se o zajedničkoj nabavci vrijednoj više od 35 miliona KM sa PDV-om.

Ova sredstva će obezbijediti zavisna preduzeća Elektrokrajina Banjaluka, Elektro-Bijeljina, Elektro Doboj, Elektrodistribucija Pale dok će Elektro Hercegovina planirati novčana sredstva planom poslovanja za period 2024-2026.

Predviđeno je potpisivanje okvirnog sporazuma sa jednim ponuđačem na tri godine koji mora biti registrovan za obavljanje djelatnosti koja je predmet javne nabavke.

Dalje je u tenderskoj dokumentaciji navedeno da se distributivna mreža smatra strateškom infrastrukturom koja bez dodatnih ulaganja s ciljem podizanja njene pogonske spremnosti i nužnog osavremenjavanja koje će uticati na podizanje efikasnosti, neće moći odgovoriti zahtjevima za integraciju novih korisnika na distributivnu mrežu.

"Imajući u vidu limitiranu investicionu sposobnost operatera distrubutivnih sistema, nužno je izvršiti prioritizaciju ulaganja kako bi u relativno kraktom vremenskom roku bila značajno podignuta sposobnost distributivne mreže da obezbijedi propisane standarde kontinuiteta isporuke korisnicima uz značajno smanjenje broja prekida i njihovog trajanja. Prioritetnim se mogu smatrati u ovom trenutku ulaganja u srednjenaponsku infrastrukturu", naglašeno je.

Naime, upravo prekidi na srednjonaponskoj opremi i mreži pogađaju najveći broj korisnika, pri čemu takvi prekidi u isporuci električne energije neprihvatljivo dugo traju.

"Analizom troškova koji nastaju tokom prekida napajanja, nesporno je utvrđeno da različite grupe korisnika distributivne mreže/krajnjih kupaca električne energije imaju troškove različitog nivoa. Te troškove je nephodno dovesti u vezu sa troškovima ulaganja u ugradbu rasklopnih uređaja, te optimizovati broj uređaja koje je potrebno ugraditi u skladu sa metodologijom koju je ponuđač obavezan priložiti uz ponudu", navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti