Federalno tužilaštvo usvojilo pritužbu TI BiH

Poništena naredba o nesprovođenju istrage o milionskim dugovima za koncesije u SBK

13.03.2024. 13:38 / Izvor: Transparentno.ba
TI

TI BiH je u prijavi ukazao da veliki broj koncesionara u ovom kantonu nije plaćao obaveze, da su neki u međuvremenu i ugašeni bez raskidanja ugovora.

Odluku Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona (SBK) da ne sprovodi istragu protiv odgovornih lica za neplaćanje koncesionih naknada vrijednih preko 1,7 miliona KM, poništilo je Federalno tužilaštvo.

Rješenje je uslijedilo nakon pritužbe Transparency International-a u BiH koji je ovaj slučaj prijavio prije dvije godine, ali su postupajući tužilac, a zatim i glavni tužilac SBK, odlučili da ne sprovode istragu protiv odgovornih osoba u kantonalnoj Vladi koje su propustile da pokrenu postupke prinudne naplate.

Ipak Federalno tužilaštvo usvojilo je pritužbu TI BiH i naredilo da se preduzmu radnje s ciljem potpunog utvrđivanja okolnosti i činjenica u ovom slučaju.

TI BiH je u prijavi ukazao da veliki broj koncesionara u ovom kantonu nije plaćao obaveze, da su neki  u međuvremenu i ugašeni a Ministarstvo privrede SBK nije raskidalo ugovore, dok Ministarstvo finansija nije pokretalo procedure prinudne naplate putem aktiviranja mjenica.

Od zaprimanja zahtjeva do blokade računa pojedinih koncesionara prolazilo je i po devet mjeseci, čime je koncesionarima omogućavano da izbjegnu plaćanje obaveza, zbog čega je nastala značajna šteta po budžete kantona i opština.

TI BiH smatra da tužilaštvo mora utvrditi da li su odgovorni ovim radnjama pogodovali koncesionarima, koji su nastavili da eksploatišu predmete koncesija bez plaćanja obaveza.

Zakon o koncesijama jasno propisuje mogućnost raskida ugovora ako koncesionar tri mjeseca kasni sa izmirenjem obaveza, ali su u umjesto toga koncesionarima stizale samo opomene, iako Zakon ne poznaje ovaj institut u kontekstu izmirenja obaveza.  

Samo u jednom slučaju zbog neblagovremenog podnošenja tužbe protiv jednog koncesionara zastario je dug od 59.339,74 KM, jer je tužba podnesena tri godine nakon dospijeća zadnjeg potraživanja.

Na  potrebu da nadležni organi ispitaju postupanja odgovornih u ovom slučaju ukazao je i Ured za reviziju FBiH koji je u izvještaju naveo da su "odgovorne osobe za navedeno nepostupanje dale usmeno pojašnjenje da je za raskidanje ugovora potrebno dobiti saglasnost Vlade Kantona, ali nije prezentovana dokumentacija koja potvrđuje da je Ministarstvo saglasnost i tražilo".

Uprkos svemu, Kantonalno tužilaštvo odbilo je sprovoditi istragu a iz naredbe koja je dostavljena TI BiH ne proizlazi da su odgovorne osobe uopšte ispitane na navedene okolnosti, te da li je eventualno izvršena provjera eventualnih bliskih veza sa koncesionarima.

"Transparency International u BiH već dugo ukazuje da brojni koncesionari širom Bosne i Hercegovine koji eksploatišu značajne prirodne resurse, ne plaćaju svoje obaveze zbog čega nastaje šteta po javne prihode. Zbog svega je TI BiH objavio registar koncesija koji je prvi put cjelokupnoj javnosti stavio na uvid podatke o preko 500 koncesionara, uplatama koncesionih naknada, dugovima koje nastaju po ovom osnovu i prihodima koje svi nivoi vlasti ostvaruju.", zaključili su iz TI u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti