tenderi padali nekoliko puta

Nabavka linearnog akceleratora u Tuzli: Pravnici smatraju da ima rješenje

18.03.2024. 08:39 / Izvor: Federalna.ba
tuzla

S druge strane, i ekonomski stručnjaci ukazuju na manjkavosti sistema javnih nabavki. Pogotovo je to izraženo u zdravstvu, smatraju.

Više od jedne godine je onkološkim pacijentima sa područja Tuzlanskog i Posavskog kantona, te dijela Brčko distrikta BiH i RS-a onemogućena radioterapija u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Postojeći aparati za zračenje su, zbog isteka roka trajanja i starosti, zapečaćeni te nisu u funkciji, a javne nabavke, odnosno tenderska procedura, putem koje bi bio nabavljen novi linearni akcelarator za koji je Vlada Tuzlanskog kantona ranije obezbijedila oko 10 miliona maraka, nikada nije okončana. Jedini razlog zašto je to tako su žalbe. Prvo na raspisivanje i tendersku proceduru, a nakon toga i na odabir najpovoljnijeg ponuđača. U svemu tome najviše ispaštaju pacijenti.

Senka Dervišević iz Tuzle životni vijek provela je kao odgovorna sestra u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla - s djecom koja boluju od karcinoma. Sada se i ona bori. Transplantirana joj je koštana srž, ali bolest se ponovo javila. Uz sve to, liječiti se ne može u svom gradu, a razlog – tenderske proceure. Pred kamerama teško govore, ali Senka nam pisano ostavlja trag borbe kroz koju prolazi.

"Prošla sam trnovit put tokom liječenja, hemoterapije, transplantaciju u Turskoj, relaps bolesti, proširenost leukemijskih ćelija na mozak zbog čega sam morala primati citostatike u kičmeni kanal. Preživjela sam i respirator. Onda je uslijedilo zračenje. Nakon brojnih procedura oko mjesta upućivanja na liječenje dolazi situacija da pored svog UKC-a idem u tuđi grad, da se mrcvarim, tražim stan i plaćam sve to. Neljudski, nehumano i ponižavajuće. Preplakala sam svaki odlazak u Sarajevo, potrošila para i para, otprilike oko 3000 KM sigurno".

Uz to, na mjesečnom nivou potrebno joj je više od 10 hiljada maraka za neophodan lijek. I nije jedina razočarana u sistem, procedure i što niko ne snosi odgovornost. Ivi Josiću iz Tuzle dijagnosticirana su dva karcinoma. Ni on nije imao mogućnost zračenja u svom gradu već je išao u Zenicu.

"Treba svake sedmice tamo. Ja sam trebao ležati konstantno dva mjeseca. Ko će to izdržati? A ideš pet minuta. Psiha ubija. Kako će žena sama i ona je bolesna?".

Podsjetimo, stari uređaj za zračenje  prošle godine je zapečatila Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost. Slučaj nakon toga preuzima Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, koje i dalje  obavlja provjere i istražne radnje. U prvom nalazu je utvrđeno da se uređaj više ne može koristiti. Drugi nalaz. koji bi trebao utvrditi je li aparat koji je korišten u prethodnom periodu mogao dodatno štetno utjecati na pacijente, još nije završen.

"Nakon prvog nalaza vještaka zatražena je dopuna vještačenja, koja će, nakon dostavljanja, biti analizirana, te će se utvrditi postoji li potreba za dodatnim istražnim radnjama kako bi se donijela tužilačka odluka u predmetu", saopćeno je Tužilaštva TK-a.

No, tu nije kraj. Tužilaštvo i Sektor kriminalističke policije  MUP-a TK-a provjeravaju i postupak trenutne  nabavke linearnog akceleratora i CT simulatora, pri čemu je Ured za razmatranje žalbi više puta poništio odluke ugovornog organa  i proceduru nabavke vratio na početak.

"Obavljaju se provjere i istražne radnje kojima se utvrđuje pogoduje li se tako nekome od dobavljača. U  predmetu nije donesena tužilačka odluka", dodaju u Tužilaštvu TK-a.

U međuvremenu su tenderi padali nekoliko puta. Zbog manjkavosti i nedostataka u raspisivanju i žalbi, koje su dostavljane i posljednji dan od roka predviđenog za žalbe. Krajem januara UKC konačno objavljuje da je odabrao najpovoljnijeg ponuđača, što u tom momentu predstavlja svjetlo na kraju tunela za onkološke pacijente.

"Na kraju je ta komisija donijela jednoglasan zaključak i izabran je jedan ponuđač. Ponuđene cijene su bile skoro identične, razlika je bila nekih osam konvertibilnih maraka", kazao je tad Denijal Tulumović, v.d. generalnog direktora UKC-a Tuzla.

No, već 6. februara UKC je zaprimio žalbu ponuđača – onog koji nije prošao na tenderu. Dokumentacija je proslijeđena Uredu za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine. Zvaničan ishod odluke koja bi trebala biti donesena po hitnom postupku i danas je nepoznanica.

"Obavještavamo vas da će odluka o ishodu ovog postupka biti javno objavljena na portalu javnih nabavki, nakon što ovaj organ odluku dostavi učesnicima u postupku", kazali su iz Ureda za razmatranje žalbi BiH.

No, Federalna televizija nezvanično saznaje da je Ured žalbu ponuđača prihvatio i to po dva od 10 navedenih osnova, što bi trebalo značiti da bi tender ponovo mogao biti poništen. S tim u vezi, zanimalo nas je tumačenje Zakona o javnim nabavkama, raspisivanje tendera i ulaganja žalbi s akcentom na dugotrajnost procedure i hitnost nabavke aparata.

"Neće se moći ova procedura odvijati vječno. Ona ima svoj početak i svoj kraj. Nažalost, Zakon o javnim nabavkama je rastezljiv i zaista se, evo, dešava da u godinu dana već treći puta pada tender", kaže advokat Damir Alić.

Budući da za sve ima rješenje, tako ima i za ovu situaciju, smatra Alić. Nakon što UKC Tuzla kompletira dokumentaciju i dostavi je Uredu za razmatranje žalbi, pruža im se zakonska mogućnost podnošenja zahtjeva u okviru kojeg će obrazložiti nužnost nastavka procedure nabavke linearnog akceleratora.

"Naravno, moraju dobro da obrazlože jedan takav zahtjev i Ured za razmatranje žalbi ima obavezu da po hitnom postupku rješava unutar samog žalbenog postupka taj zahtjev za nastavak procedure. Ovo bi po meni bilo najpraktičnije rješenje", objašnjava Alić.

S druge strane, i ekonomski stručnjaci ukazuju na manjkavosti sistema javnih nabavki. Pogotovo je to izraženo u zdravstvu, smatraju.

"Imamo brojnih problema gdje se direktno miješaju neki ponuđači, nelojalni ponuđači koji obaraju tendere i uzrokuju probleme, u ovom slučaju sa ljudskim životima, ili s druge strane za neke privredne subjekte - izbacuju ih iz tržišne utakmice", navodi ekonomski stručnjak Admir Čavalić.

Odgovore na neka naša pitanja iz menadžemnta UKC-a ovaj put nismo dobili, jer je direktor Denijal Tulumović službeno odsutan, van granica Bosne i Hercegovine. U prethodnim izjavama nam je rekao da će raditi po zakonu bez pogodovanja ijednom ponuđaču. Do rješenja situacije pacijentima i dalje predstoje za život kilometarski putevi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti