organizovan štrajk upozorenja

U Domu zdravlja Ustikolina niti Upravnog, niti direktora - niti reagenasa

18.03.2024. 08:52 / Izvor: Federalna.ba
ustikolina

Uposlenici Doma zdravlja u općini Foča-Ustikolina u FBiH organizirali su štrajk upozorenja.

Uposlenici Doma zdravlja u općini Foča-Ustikolina u FBiH organizirali su štrajk upozorenja. Tvrde kako je ova zdravstvena ustanova dovedena u situaciju da više nije u mogućnosti u punom kapacitetu pružati primarnu zdravstvenu zaštitu pacijentima. Osnovni razlog je neimenovanje Upravnog odbora i direktora ove zdravstvene ustanove, a ta situacija traje od februara ove godine. Inače, Dom zdravlja Ustikolina u protekle dvije godine promijenio je nekoliko Upravnih odbora i direktora.

Od 2022. godine promijenilo se pet Upravnih odbora. Krajem ove sedmice imenovan je i šesti, ali nisu ovlašteni da potpisuju nabavke, što je isključiva nadležnost direktora, kojeg za sada nema. To znači da je pružanje meicinskih usluga svedeno na minimum.

"Mi nemamo mogućnosti uraditi laboratorijske nalaze jer nemamo reagenasa, što je osnov. Mi na taj način ugrožavamo zdravlje pacijenata, a mi smo ovdje prvenstveno da zaštitimo njihovo zdravlje", kaže Almedina Borović, uposlenica Doma zdravlja.

"Ja se samo plašim da zbog ovoga ne budemo u mogućnosti pružiti zdravstvenu pomoć. Šta ako nam se desi da neko umre ili nastrada?", pita Adnan Osmanspahić, uposlenik Doma zdravlja.

Nabavka medicinskog materijala još će biti na čekanju, do okončanja procedure imenovanja novog direktora. To znači produžetak agonije pacijenata u Ustikolini. Ovdje, inače, živi oko 1.300 stanovnika, od kojih je većina starije životne dobi.

Načelnik ove lokalne zajednice Mujo Sofradžija tvrdi kako je za sve kriva politika: „Od 11 vijećnika, dva dolaze iz Doma zdravlja. Na neki način se ova ustanova zloupotrebljavala“.

Treba reći i kako je u mandatu ovoga načelnika u Upravnom odboru Doma zdravlja, između ostalih, bio i njegov brat, što uveliko podsjeća na nepotizam. Uposlenici Doma zdravlja načelniku zamjeraju ignorantski odnos prema ovoj ustanovi.

"Tražili smo razgovor, pisali, nikada nas nije htio primiti", kaže Sanela Šapčanin, uposlenica Doma zdravlja.

I na kraju podatak koji je za rubriku vjerovali ili ne. Prije nekoliko mjeseci mladom stomatologu u ovoj ustanovi je bivša direktorica dala otkaz prvog radnog dana. Ostao je na poslu zahvaljujći inspekciji rada. Apsurd je u tome da je Općinsko vijeće krajem ove sedmice tog istog stomatologa imenovalo u Upravni odbor ispred reda uposlenih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti