Skupština Brčko Distrikta

Izmijenjen Kazneni zakon Distrikta: Psihičko nasilje i proganjanje sada su kaznena djela

18.03.2024. 14:48 / Izvor: Fena
Soc

Inicijativu za izmjenu Kaznenog zakona još 2022. godine inicirao je Sarajevski otvoreni centar.

Skupština Brčko Distrikta usvojila u ponedjeljak izmjene Kaznenog zakona kojima su uvedena nova kaznena djela, a postojeća izmijenjena u skladu s Istanbulskom konvencijom o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je Bosna i Hercegovina usvojila 2014. godine.

Značajne izmjene predstavlja uvođenje novih kaznenih djela: genitalno sakaćenje ženskih spolnih organa, prisilna sterilizacija, proganjanje, psihičko nasilje, spolno uznemiravanje i prisilno sklapanje braka, navodi se u priopćenju Sarajevskog otvorenog centra.

Inicijativu za izmjenu Kaznenog zakona još 2022. godine inicirao je Sarajevski otvoreni centar, organizacija civilnog društva koja radi na unaprjeđenju ljudskih prava žena i LGBTIQ osoba, a realizirana je uz podršku i zalaganje zastupnice u Skupštini BD BiH Milijane Simić.

"U Kazneni zakonik Republike Srpske po prvi put su uvedena kaznena djela predviđena Istanbulskom konvencijom, ali ipak nije bio u potpunosti usklađen sa Konvencijom. Kazneni zakon Brčko distrikta BiH postaje prvi zakon u BiH koji definira pojam pristanka kao postojanje volje za stupanje u spolni odnos, a njegov izostanak je uvjet za postojanje kaznenog djela silovanja. Kazneni zakon FBiH još uvijek nije izmijenjen, te je stoga Kazneni zakon BD trenutno najbolji kazneni zakon u Bosni i Hercegovini", kazala je Amina Dizdar iz Sarajevskog otvorenog centra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti