Reakcija premijera KS

Sigurnost i dobrobit svih građana mora biti prioritet neovisno o političkom opredjeljenju

19.03.2024. 15:36 / Izvor: Akta.ba
Uk

U obrazloženju povodom "nemilih događaja" kaže da je primarno opredjeljenje Vlade sigurnost građana.

Povodom aktuelne sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, premijer KS Nihad Uk uputio je poruku građankama i građanima KS.

U obrazloženju povodom "nemilih događaja" kaže da je primarno opredjeljenje Vlade sigurnost građana.

"Nastavit ćemo snažno da se borimo i pronalazimo rješenja koja će obezbijediti da naše ulice budu sigurne za svakog pojedinca. Nećemo dozvoliti da strah ili nesigurnost obuzmu javnost i da neprovjerene informacije budu naš svakodnevni narativ.", naveo je. 

Kaže da prema onome o čemu su ga izvijestili ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i policijski komesar Uprave policije MUP-a KS, policija radi sve što je u njenoj moći da otkrije počinitelje nedavnih incidenata koji su uznemirili građane Kantona Sarajevo.

"Prisustvo policijskih snaga na terenu je pojačano, a naša odlučnost da održimo mir i sigurnost u našem kantonu ostaje neupitna. Ovo je prilika da se javno zahvalim policajcima koji intenzivno rade na rasvjetljavaju zločina." kaže Uk.

Navodi da kao dio sistemskog rješenja problema sigurnosti u Kantonu Sarajevo vidi povezivanje sektora na svim nivoima vlasti.

"Efikasnom saradnjom i koordinacijom sektora, poput policije, obrazovanja, zdravstva, stvarat ćemo bolji sigurnosni ambijent. Vlada KS u proteklom periodu je kadrovski i materijalno ojačala našu policiju. Najprije upošljavanjem 200 policajaca u prošloj godini, 250 u ovoj, nabavkom kamera za najprometnije raskrsnice, novim statičnim radarima na najfrekventnijim ulicama. Vjerujem da će ove milionske investicije u kadrovske i materijalne potencijale policije, vrlo brzo pokazati efekte sigurnosti na našim ulicama.", kaže. 

Nadalje u obraćanju navodi da bezbjednost građana u Kantonu Sarajevo ne treba i ne smije biti predmet političkih sukoba ili razmirica.

"Sigurnost i dobrobit svih građana mora biti prioritet neovisno o političkom opredjeljenju. Samo kroz zajednički angažman svih političkih opcija i institucija svih nivoa vlasti, stvorit ćemo stabilno i sigurno okruženje u kojem će se svaki građanin osjećati zaštićeno i slobodno. Važno je da prepoznamo da je sigurnost građana iznad svih političkih interesa i da svu energiju u ovom momentu usmjerimo ka njenom unapređenju.Stoga, pozivam sve da prevaziđemo političke razlike i da zajednički radimo na rješavanju problema koje očito imamo. Bezbjednost na ulicama, u institucijama, generalno u društvu, treba biti naš zajednički cilj. O tome ćemo razgovarati na Hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, čiji termin smo danas zakazali. Pozivam građane da ostanu mirni i da nam pomognu u očuvanju reda i sigurnosti. Uvjeren sam da ćemo skupa lakše prevazići ove izazove", zaključio je Uk. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti