Selidba je već počela

Mahle otpušta 170 radnika u Sloveniji: Proizvodnju seli u BiH

21.03.2024. 07:51 / Izvor: Agencije
mahle

Kompanija Mahle iz Šempetra, koja zapošljava 1.800 ljudi, otpustit će radnike zbog preseljenja proizvodnog programa startera.

Kompanija Mahle iz Šempetra, koja zapošljava 1.800 ljudi, otpustit će radnike zbog preseljenja proizvodnog programa startera u Bosnu i Hercegovinu.

U 2024. godini ukida se 170 radnih mjesta, potvrdili su za portal "24ur.com" u šempeterskoj kompaniji.

"Kako bi osigurao dalji rast automobilske industrije i zaštitio buduću konkurentnost, Mahle jača svoje proizvodne kapacitete u Šempetru kod Gorice. No, kako bi se postigao taj cilj, kompanija mora optimizirati proizvodne kapacitete", objasnili su.

Proizvodni program startera koji se proizvode za pokretanje svih vrsta motora s unutarnjim izgaranjem bit će preseljen iz Šempetra pri Gorici u novu fabriku u Aleksandrovcu u Bosni i Hercegovini. Selidba je već počela.

Nakon početnih prilagodbi radnih mjesta koje su već provedene, daljih 170 radnih mjesta povezanih s proizvodnjom biće ukinuto 2024. godine, dodali su iz nekadašnje Letrike, koju je 2014. godine preuzeo njemački Mahle.

Nedavno je građevinska kompanija Baupartner Lukavac saopštila da je završila izgradnju fabrike MAHLE Electric Drives Bosnia. Tvornica se prostire na 30.908 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora i 37.600 kvadratnih metara vanjskog prostora.

Podsjećamo, MAHLE Electric Drives Bosnia potpisao je ugovor s Baupartnerom o izgradnji fabrike u novembru 2022. godine. MAHLE Electric Drives Bosnia ulaže 20 miliona eura u fabriku, navodi se u ranijem saopštenju Opštine Laktaši. Očekuje se da će fabrika zapošljavati oko 900 radnika.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti