Ne postoje formalnopravne prepreke

Poslovnik izmijenjen ali postoje očiti problemi: Šta koči izbor sudije Ustavnog suda BiH ?

22.03.2024. 17:20 / Izvor: Avaz.ba
bih

Zbog blokada više nema sudija iz Republike Srpske, a izbor sudije iz Federacije BiH ni nakon godinu još nije završen.

Dok je opozicioni delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković (SDS) pokušavao poremetiti koalicione odnose SNSD-a, HDZ-a i trojke predlažući izmjene zakona po kojima će se strane sudije Ustavnog suda BiH skloniti iz ove institucije, iako ne postoje nikakvi izgledi da to prođe, ova institucija se nalazi u ozbiljnim problemima, piše "Avaz".

Od devet predviđenih sudija u Ustavnom sudu trenutno postoji njih šest, od kojih Seada Palavrić ove godine ide u penziju, Mirsad Ćeman naredne, a Valerija Galić 2026. Bez barem petero sudija nije moguće odlučivanje.

Zbog blokada više nema sudija iz Republike Srpske, a izbor sudije iz Federacije BiH ni nakon godinu još nije završen.

Izmjena Poslovnika

Trakavica u vezi s imenovanjem Marina Vukoje, koji je bio prvorangirani kao prijedlog za sudiju Ustavnog suda, traje mjesecima i još nije okončana.

Naime, prvo je opozicija mjesecima blokirala održavanje sjednice Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma PFBiH, koja treba dati mišljenje Domu kako bi se imenovao novi sudija.

Desila se situacija da su se dvojica zastupnika iz vladajuće većine odrekla mandata u Predstavničkom domu, a samim tim ostali su i bez mjesta u Komisiji, dok se opozicija nije pojavljivala na sjednicama ove komisije te nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Nakon nekoliko mjeseci farse u januaru su izglasane izmjene Poslovnika Predstavničkog doma, čime je, između ostalog, olakšana procedura imenovanja nedostajućih članova Komisije.

No, Vukoja je još "na čekanju". Predsjedavajuća Predstavničkog doma PFBiH Mirjana Marinković-Lepić (NS) kaže za "Avaz" da ne postoje više prepreke za rad komisija.

Popuna komisija

"Poslovnik omogućava popunu komisija. One se sad popunjavaju po automatizmu i na njihovim je predsjednicima da ih sazovu. Ne postoje formalnopravne prepreke da bi se te sjednice održavale", kazala je Marinković-Lepić za "Avaz".

Postoje očiti problemi

U konkretnom slučaju, predsjednik Komisije za izbor i imenovanje je Mladen Bošković (HDZ BiH), inače dopredsjedavajući Predstavničkog doma, i odgovornost je na njemu.

No, on nije odgovarao na naše pozive.

Očigledno je da sada postoje problemi unutar vladajuće koalicije u vezi s ovim pitanjem, s obzirom na to da su zastupnici SDP-a Damir Mašić i Aner Žuljević insistirali na tome da se na sjednicu Predstavničkog doma dostavi kompletna lista kandidata za Ustavni sud, a ne samo ona na kojoj se nalazi prvorangirani Marin Vukoja.

Tako se loptica s destruktivne opozicije prebacila na vladajuću koaliciju, prenosi "Avaz".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti