Izborni integritet

Bećirović podržao odluku visokog predstavnika o tehničkim izmjenama Izbornog zakona

27.03.2024. 08:53 / Izvor: Akta.ba
BiH

Zahvaljujući integritetu izbornog procesa građani su sigurni da je izbor nosioca vlasti utemeljen na njihovoj volji, a ne na volji brojača glasova.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović podržao je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o tehničkim izmjenama Izbornog zakona.

Bećirović je istakao da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora.

A slobodnih i demokratskih izbora ne može biti ukoliko je izborni integritet doveden u pitanje.

"Odluke visokog predstavnika u BiH rezultat su njegovih ovlaštenja proizašlih iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Christian Schmidt, kao legitimni visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, ima ovlasti da intervenira u političkim procesima u BiH kako bi osigurao provedbu Dejtonskog sporazuma. U Dejtonskom sporazumu je, između ostalog, navedeno da se demokratskim organima vlasti i pravičnim procedurama najbolje stvaraju miroljubivi odnosi unutar pluralističkog društva",navodi Bećirović.

Izborni integritet je, kako je podvukao, ključni koncept u demokratskom izbornom procesu i ima veliki značaj za stabilnost, transparentnost i legitimnost izbora.

Izbornim integritetom se osigurava legitimitet izabranih zvaničnika.

Zahvaljujući integritetu izbornog procesa građani su sigurni da je izbor nosioca vlasti utemeljen na njihovoj volji, a ne na volji brojača glasova.

Bećirović naglašava da su tehničke izmjene bile neophodne i prijeko potrebne u bosanskohercegovačkom društvu.

Stoga izražava žaljenje što se izmjene i dopune Izbornog zakona nisu usvojile i ranije, unutar najvišeg zakonodavnog organa vlasti - Parlamentarne skupštine BiH.

"U svakom slučaju, tehničkim izmjenama vraća se izborni integritet, što u konačnici rezultira povjerenjem građana u cjelokupni demokratski proces. Izmjene koje rezultiraju uvjerenjem građana da su izbori pošteni i slobodni od manipulacija, istovremeno održavaju vitalnost demokratije u BiH i osiguravaju da izborni rezultati odražavaju volju građana", ocijenio je Bećirović.

Građani Bosne i Hercegovine, poručio je, zaslužuju da se izbor vlasti vrši u skladu s dugoročnim ustavnim načelima vladavine prava i pravne sigurnosti.

"Izborna pravila u BiH ne smiju odstupati od onih koji su na snazi u savremenim demokratskim državama", zaključio je Bećirović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti