ČEKA SE SASTANAK SA NADLEŽNIMA

Zenički rudari stigli pred Vladu FBiH, počeli su protesti uz muziku i himnu BiH (FOTO)

27.03.2024. 11:32 / Izvor: N1

U Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine počeli su mirni protesti rudara sedam rudnika.

U Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine počeli su mirni protesti rudara sedam rudnika iz Koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda BiH.

Protest se organizira po zaključku Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, koji ni jučer nije uspio postići dogovor o isplati plaće za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica, kojima nije isplaćena plaća ni topli obrok za januar i februar ove godine.

"Sindikat je jučer imao još jedan sastanak s nadležnim ministrom Vedranom Lakićem i menadžmentom JP EP BiH, ali nisu postigli nikakav dogovor. Oni nude opciju da tek za 20-ak dana bude isplata tih plaća, ali naš vrhovni sindikat nije pristao. Odlučili su da idemo na organizaciju protesta. Vidjet ćemo šta se rezultirati, ali osnovni zahtjev je isplata plaća i toplog obroka za januar i februar", kazao je Senid Dizdarević, član Sindikata pogona “Raspotočje”.

RUDARSTVO

Predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić za N1 govorio je prije samo početka protesta u Sarajevu. Naime, on je kazao kako se nada da bi uskoro trebali da uđu u Zgradu Vlade Federacije BiH kako bi razgovarali sa nadležnim.

"Mi ne možemo prihvatiti da ovaj vremenski period potrošimo, a da ne kreiramo konkretna rješenja. Sindikat je ponudio sve što može ponuditi jedna ozbiljna organizacija. Javnosti smo predstavili svoj plan i načine na koje možemo prevazići probleme. Isplata plata je obavezna. Utvrđene su obaveze kroz kolektivni ugovor. Jučer smo potrošili jedan vremenski period u zgradi Vlade FBiH", kazao je Husić.

Dodao je kako su zahtjevi minimalni u skladu sa kolektivnim ugovorom.

"Istina je da nismo napravili korak naprijed u Zenici. Svjedočimo i imamo jedno složeno i katastrofalno stanje. Moramo odmah pristupi donošenju i izvršavanju konačnih odluka. Nismo napravili korak naprijed po mnogobrojnim pitanjima. Bilo bi idealno da problematiku rješavamo tako što ćemo isplatiti ove dvije plate. Mi ne možemo čekati da radnici počnu umirati od gladi, mora odmah pristupiti donošenju konačnih odluka. Odustati nećemo. Čekamo da naš tim uđu u zgradu Vlade FBiH", kazao je Husić za N1.

RUDARI

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti