NS RS usvojila zaključke

Narodna skupština RS usvojila Nacrt izbornog zakona RS

29.03.2024. 07:13 / Izvor: Agencije
RS

Foto: Dejan Rakita, Pixsell

Prijeti napuštanjem državnih institucija i koalicije.

Narodna skupština RS usvojila je zaključke prema kojima će zajedno sa nadležnim institucijama i organima manjeg bh. entiteta preduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na svojoj teritoriji.

Za zaključke je glasalo 45 poslanika, prenio je "Avaz". 

Protiv nije glasao niko, dok je 11 poslanika bilo uzdržano.

"Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana RS i njenih funkcionera, s ciljem da se zastraši ili prinudi RS da prihvati protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, bit će smatrano aktom terorizma", piše u zaključku.

Foto Dejan Rakita

Ovo je reakcije Narodne skupštine RS na odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je donio odluku o tehničkoj izmjeni Izbornog zakona BIH.

U nastavku vam donosimo zaključke:

1. NSRS traži da se od strane kolonijalne uprave u roku od 7 dana ponište sve odluke Christiana Schmidta, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

2. Ukoliko se prvi zaključak ne ispuni, NSRS traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštine BiH i:

  • da se proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Kristijana Šmita koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik,
  • da se zabrani organima BiH primjena tih odluka,
  • da proglase sajt OHR-a neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata,
  • da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija,
  • da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti CIK u njegovom antiustavnom djelovanju,
  • da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza,
  • da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.

3. Ukoliko se ne ispoštuje Zaključak broj 2. NSRS, NSRS traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces.

  • NSRS traži od političkih stranaka iz RS koji su u partnerstvu sa političkim strankama iz Federacije na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo.
  • NSRS će donijeti svoju Deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda,
  • RS će aktivirati sve zaključke i odluke NS i drugih institucija i nastaviti ih izvršavati.
  • RS će se povući iz svih sporazuma (o vojsci, indirektnim porezima, VSTS) u isto vrijeme poštujući Ustav BiH,
  • NSRS će donijeti izborni zakon RS,
  • RS očekuje da se na predstojećem Uskršnjem saboru potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma.

4. RS je opredjeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava RS.

5. Osuđujemo i odbacujemo protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna RS i ojačati institucije BiH.

6. Osuđujemo i odbacujemo korištenje Suda i Tužilaštva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka tzv. visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti sa odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa IV iX.

7. Osuđujemo i odbacujemo korištenje sankcija Ministarstva finansija SAD kao sredstva pritiska na građane, političke partije i organizacije, ali i demokratski izabrane funkcionere RS kojima se krše njihova ljudska prava i slobode.

8. Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana RS i njenih funkcionera, u cilju da se zastraši ili prinudi RS da prihvati protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, bit će smatrano aktom terorizma.

9. NSRS zajedno sa nadležnim institucijama i organima RS će preduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na svojoj teritoriji.

10. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja, prenio je "Avaz".

Nadalje, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je nakon ponoći na sjednici usvojila Nacrt izbornog zakona RS – prijedlog narodnih poslanika skupštinske većine.

Usvojen je Zaključak Кluba poslanika SNSD o upućivanju Nacrta izbornog zakona RS na javnu raspravu, koja će biti provedena u roku od 15 dana. 

Nacrt zakona podržali su poslanici skupštinske većine oko SNSD-a, javlja BN. 

Odluka o usvajanju Nacrta izbornog zakona RS donijeta je nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.

Podsjećamo, NSRS usvojila je i Zaključak kojim se poziva međunarodna zajednica da poništi Schmidtove izmjene Izbornog zakona, i to u roku sedam dana, nakon čega bi se poništavanje zakona trebalo naći na sjednici državnog parlamenta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti