Žive 15 i više godina

Gatački farmeri zadovoljni prodajom domaćih goveda

29.03.2024. 08:38 / Izvor: Agroklub
Goveda Gacko

Foto: Dušan Andrijašević

Gatačka goveda mogu živjeti 15 i više godine, a redovno daju potomstvo.

Rano jutros u Gacku je utovareno 20 grla autohtonih gatačkih goveda koji su danas isporučeni domaćinstvima na Palama. Kako smo pisali riječ je o donaciji, a uzgajivači ove domaće pasmine, vjeruju da će njihova grla dobro podnijeti i nešto sjevernije područje u odnosu na njih.

Iz štale uzgajivača Milenka Lučića otišla su dva grla. Kupci su kaže nam ranije dolazili, vidjeli krave i informisali se o njihovim karakteristikama.

"To su mlade krave od tri i četiri godine. Naše krave jedu sijeno tokom zime, a ostatak su na ispaši, otprilike kreću s pašom u aprilu i to traje do novembra, odnosno dok snijeg ne padne. U novije vrijeme, ko hoće više mlijeka daje pomalo koncentrata ili brašna", kaže nam Lučić.

Veliko je interesiranje za gatačkim govedima, priča nam, ne samo iz BiH, nego i iz Hrvatske, pogotovo iz splitskog zaleđa, Makarske, ali i našeg Neuma i Ljubuškog, tu najviše. Ovaj gatački farmer drži oko desetak krava i nekoliko bikova, a dvije koje je prodao, kako kaže, bile su višak zbog štalskog kapaciteta.

"Inače zovu odsvakle, a ovo je ispala takva situacija, nisam imao više mjesta u štali, tako da sam prodao dvije krave. Svi znaju da se ovdje stotinama godina uzgajaju goveda. Nekada je ovdje bila i zemljoradnička zadruga, oni su vodili evidencije o svemu, otprilike je na godišnjem nivou proizvodnja oko 3.500 litara mlijeka", dodaje naš sagovornik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti