krivično djelo pranja novca

Aziz Šukalo priznao krivicu u slučaju "Bosnalijek"

29.03.2024. 09:25 / Izvor: Akta.ba
BOSNALIJEK

Optuženi Šukalo Aziz, rođen 1958. godine u Foči, državljanin BiH, u prisustvu advokata u potpunosti je priznao krivicu

Optuženi Šukalo Aziz, rođen 1958. godine u Foči, državljanin BiH, u prisustvu advokata u potpunosti je priznao krivicu, te zaključio sporazum o priznanju krivice sa tužiteljicom Tužilaštva BiH.

Potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice optuženi je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

U skladu sa sporazumnim priznanjem, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporedna novčana kazna u iznosu od 73.000 KM.

Od optuženog se oduzima protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od 460.374,38 KM. Optuženi je već uplatio iznos od 100.000 KM prilikom zaključenja sporazuma, a ostatak će uplatiti u roku koji odredi Sud Bosne i Hercegovine.

Optuženi je priznao da je, kao dužnosnik uprave kompanije i član grupe za organizovani kriminal, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te isti nezakonito ubaci u legalne finansijske tokove, na multivalutne račune otvorene u više banaka, od optuženog Uzunović Nedima i sa njim povezanih fizičkih i pravnih osoba, zaprimao velike novčane iznose kojima je raspolagao, kao i prebacivao na račune sebi bliskih osoba. Uplate su zaprimane sa računa sa Britanskih djevičanskih otoka, Kipra i Hrvatske.

Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog, kao i obimnosti krivičnog djela za koje se tereti.

Sporazumnim priznanjem optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti