Nakon RS, i FBiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

30.03.2024. 08:18 / Izvor: Akta.ba
čavara

Banke u Federaciji BiH počele su zatvarati račune osobama koje su na američkoj 'crnoj listi'

Nakon što je iz Sjedinjenih Američkih Država stiglo upozorenje da bi i banke mogle biti sankcionisane zbog osoba na 'crnoj listi', banke u Bosni i Hercegovini blokirale su račune osobama koje su sankcionisane.

Kako je potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba, osobe iz bh. entiteta RS koje su se našle na ovoj listi platu primaju putem pošte.

Međutim, osobe koje primaju platu iz državnog budžeta nemaju mogućnost primanja plate putem pošte jer zakon ne propisuje da Ministarstvo finansija i trezora BiH plate uplaćuje na račune u pošti.

Također, banke u Federaciji BiH počele su zatvarati račune osobama koje su na američkoj 'crnoj listi', to su Asim Sarajlić, Osman Mehmedagić, Dijana Kajmaković, Gordana Tadić, Marinko Čavara i Fadil Novalić.

Kako je potvrđeno za naš portal, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara pisao je Vijeću ministara BiH žaleći se na to da mu je zatvoren račun u jednoj banci, nakon čega ga je otvorio u drugoj, ali i ta banka mu je saopštila kako će mu račun biti zatvoren.

Čavara se u pismu žali da su mu ugrožena ljudska prava. 

Podsjećamo, vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Anna Morris rekla je prošle sedmice da bi se, osim osoba u BiH, pod sankcijama mogle naći i banke koje su otvorile račune političarima ili firmama koje su na crnoj listi SAD. To je izazvalo paniku među bankarima, koji su se našli u nezavidnoj poziciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti