Provjerili smo

Jesu li dozvole za upravljanje plovilom izdate u Neumu i Ostrošcu međunarodno priznate

01.04.2024. 12:33 / Izvor: Akta.ba
kapetanija neum

Dozvole za upravljanje plovilom izdata u Kapetaniji Ostrožac i Kapetaniji Neum nakon položenog ispita su međunarodno priznate dozvole.

Dozvole za upravljanje plovilom izdata u Kapetaniji Ostrožac i Kapetaniji Neum nakon položenog ispita su međunarodno priznate dozvole i važe u svim državama, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za Akta.ba. 

Naime, informaciju smo provjerili nakon što se našoj redakciji obratio čitalac koji kaže da je "položio za voditelja brodice B kategorije u Neumu, prije 20 godina, ali je problem nastao što sa tom dozvolom ne može voziti brod sa hrvatskom zastavom, nego samo sa bh. zastavom".

"Nadležno ministarstvo kao i lučka kapetanija šute o tome. Koliko naših sugrađana ima dozvolu iz Neuma i voze brod i ako ih zaustavi policija i kapetanija, dobiju kaznu što voze bez dozvole jer ne znaju da se ne priznaje ta dozvola", pisalo je u mailu. 

Iz ministarstva negiraju ove navode, ali napominju da je činjenica da se sa dozvolom izdanom u Bosni i Hercegovini ne može upravljati plovilom koje je registrovano u Republici Hrvatskoj. Cilj je sprečavanje carinske prevare.

"Dozvole za upravljanje plovilom izdate u Kapetaniji Ostrožac i Kapetaniji Neum nakon položenog ispita su međunarodno priznate dozvole i važe u svim državama. Činjenica je da se sa dozvolom izdanom u Bosni i Hercegovini ne može upravljati plovilom koje je registrovano u Republici Hrvatskoj što je proisteklo iz odredbi Zakona R. Hrvatske koji imaju za cilj sprečavanje carinske prevare. Sa plovilom registrovanim u Bosni i Hercegovini i sa dozvolom izdatom u Kapetanijama Ostrožac i Neum moguće je upravljati plovilom u vodama Republike Hrvatske, Crne Gore ili bilo koje druge države za što je potrebno platiti vinjetu državi domaćinu", navodi se u odgovoru ministarstva koje je potpisala ministrica Andrijana Katić.

Budući da se bliži početak sezone, provjerili smo i kolika je cijena za polaganje ispita za sticanje zvanja upravljača čamca.

Ispit za sticanje zvanja upravljača čamca maksimalne dužine do 12 metara na morima i 15 metara na rijekama i jezerima se polaže pred nadležnim komisijama u prostorijama Kapetanije unutrašnje plovidbe Ostrožac i u Kapetaniji pomorske plovidbe Neum.

"Cijena polaganja ispita se u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi utvrđena je rješenjem federalnog ministra prometa i komunikacija za svaku godinu te je na osnovu navedenog za 2024. godinu utvrđena cijena u iznosu od 130,00 KM za državljane Bosne i Hercegovine, a za strane državljane u iznosu od 200,00 KM po jednom kandidatu", kazali su nam iz ministarstva.

Podsjećaju da je Kapetanija unutrašnje plovidbe Ostrožac osnovna organizaciona jedinica Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i ista obavlja poslove iz svoje nadležnosti utvrđenih Zakonom o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi dok inspekcijski nadzor nad sprovođenjem navedenog Zakona vrše federalni i kantonalni inspektori za sigurnost unutrašnje i pomorske plovidbe.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti