Istekao rok za uplatu

Zaobišao obavezu: Fikret Hodžić nije uplatio 200.000 KM kazne, Sud mu poslao opomenu

03.04.2024. 14:45 / Izvor: Avaz.ba
Fikret Hodžić

Foto: N1

Na dan 26.3.2024. godine, istekao je rok od 60 dana za uplatu predmetne kazne, potvrdio je Sud BiH, slijedi prinudna naplata.

Pravno lice "F.H. Srebrena malina’" d.o.o. Sućeska Srebrenica (zastupano po osuđenom Fikretu Hodžiću kao odgovornom licu), kojem je pravosnažnom presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 200.000,00 KM, ovu kaznu nije uplatilo u roku u kojem je obavezano presudom (60 dana). Taj rok istekao je 26.3.2024. godine.

Prema zakonu o Krivičnom postupku BiH, član 46., jasno stoji: "U presudi se određuje rok plaćanja novčane kazne koji ne može biti kraći od 15 dana ni duži od šest mjeseci, ali u opravdanim slučajevima sud može dopustiti da osuđeni isplati novčanu kaznu i u otplatama, s tim da rok isplate ne može biti duži od jedne godine."

Hodžić je, kako je u presudi Sud utvrdio, a Apelacioni potvrdio, ostvario imovinsku korist od 694.477 KM, koju će, također, morati vratiti.

Od ovoga iznosa je dio od 87.000 KM privremeno oduzet, prema potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta MUP-a Kantona Sarajevo od 11. juna 2020. godine, i pohranjen kod KDP-a Suda Bosne i Hercegovine.

Na pitanje da li je platio kaznu, ovo je rečeno za "Avaz" iz Suda BiH: 

"Sud je pravnom licu, kao i odgovornom licu u ovom pravnom licu, uputio opomenu za plaćanje. Ukoliko ni u naknadno ostavljenom roku novčana kazna ne bude plaćena, Sud će pokrenuti postupak prinudne naplate naznačenog iznosa", rečeno je za "Avaz".

Prema presudi, pravno lice "Srebrena malina" proglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protupravno stečenom imovinom i izrečena mu je novčana kazna od 200.000 KM.

Novčana kazna, kako je navedeno tada, mora se platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Kako je Hodžić, zajedno s Fadilom Novalićem i Fahrudinom Solakom, pravosnažno osuđen 27. januara, tačnije taj dan je otpremljena drugostepena presuda, on je bio dužan uplatiti kaznu do 27. marta. 

Sud BiH blokirao je sve račune Hodžiću, a blokirani su i računi "Srebrene maline" koje je imao u nekoliko banaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti