PROMOCIJA DVOGODIŠNJEG PROJEKTA

Promocija ljudskih prava u poslovnom sektoru u BiH šansa za podizanje rejtinga poslodavaca

03.04.2024. 15:50 / Izvor: Fena
POSLODAVCI

Direktor UPFBiH Mario Nenadić kazao je da poslovna zajednica u BiH možda nije ni svjesna koliko je izazovno evropsko tržište.

Udruženje poslodavaca u FBiH (UPFBiH) započelo je, u saradnji sa Unijom poslodavaca RS, u februaru ove godine provedbu dvogodišnjeg Projekta 'Jačanje zaštite ljudskih prava u aktivnostima poslovnog sektora u Bosni i Hercegovini', koji finansira Evropska unija. 

Radi se o projektu promocije važnosti ljudskih prava u poslovnom okruženju, a kvalitetnu provedbu garatnira prisustvovanje današnjem događaju u Sarajevu predstavnika resornog ministarstva, predstavnika sindikata, poslovne zajednice, Institucije ombudsmena za ljudska prava, organizacije i institucija iz FBiH.     

Direktor UPFBiH Mario Nenadić kazao je da poslovna zajednica u BiH možda nije ni svjesna koliko je izazovno evropsko tržište i koliko se u plasmanu roba i proizvoda iz Bosne i Hercegovine, i svake druge zemlje, vodi računa o zaštiti temeljnih ljudskih prava.

"Zahtjevnija tržišta, Evrope i šire, veoma vode računa o porijeklu proizvoda, robe i usluga, o načinu proizvodnje i plasmana i o drugim važnim pitanjima. Mi, ovim projektom vidimo šansu podizanja rejtinga poslodavaca u FBiH, tako i UPFBiH. To će u konačnici rezultirati kroz konkurentnost naših roba i usluga, na domaćem ali i na evropskom tržištu", kazao je novinarima.

Za taj projekt kaže da je interesantan i zato jer je Bosna i Hercegovina na početku, kod otvaranja pregovora za EU integracije. Tako da će, kako je kazao, svako znanje i suradnja nadležnih institucija vlasti, poslodavaca i sindikata, po tom pitanju biti više nego korisna.      

Nenadić precizira da je, uz svaki proizvod i pitanje plasmana proizvoda i usluga na evropskom tržištu sa manje ili više vidljivosti, ugrađen jedan od temeljnih elemenata ljudskih prava. Za ilustraciju navodi primjer pitanja zaštite zdravlja, kao jednoh od temeljnih ljudskih prava, i kaže da je svakako vidljiv  kroz ono što se u Evropi već dešava a to je zaštita proizvodnje od prljave energije. Naglašava da 1.1.2026. godine stupa na snagu implementacija niza obaveza vezano za prepoznavanje i razdvajanje, u plasmanu roba i usluga, čiste od nečiste energije.

"Bez tog procesa u poslovnom okruženju u FBiH bit će nemoguće plasirati robu na evropsko tržište. Također će biti nemoguć napredak i iskorak u poslovanju privrednih društava posebno iz realnog sektora, i na evropskom i na domaćem tržištu u bliskoj budućnosti. Tako , svako od pitanja iz oblasti zaštite ljudskih prava, nalazi svoje mjesto u poslovnom okruženju i u pravilima koja nam EU integracije nameću. Želimo da poslovnu zajednicu učinimo kompaktnijom, sa onim što se dešava u širem okruženju i da se naše robe i usluge plasiraju na evropskom i drugim tržištu. Vezano je to i za dignitet poslovanja, za afirmaciju ukupnih vrijednosti koje predstavljamo kroz naše robe i usluge", naglasio je.         

Za aktivnosti koje pokreću u okviru Projekta kaže da je posao koji će trajati. U oblastima temeljnih ljudskih prava imamo određene propise (u oblasti zdravstva, školstva, zaštite na radu…), ali u vezi pitanja CO2 i razdvajanja čiste od nečiste energije tek se počinje.

"Velika je zainteresiranost za to pitanje, ne samo poslodavaca, nego i vlasti i svih koji činimo poslovno okruženje. Tako da će ovakva, prije svega stručna, kasnije i druga institucionalna pa i politička suradnja različitih aktera na tim procesima sigurno doprinijeti unapređenju predmetnog pitanja", kazao je Nenadić.

Iz dugogodišnjeg iskustva u zaštiti ljudskih prava, a i sada obilazeći institucije i poslodavce širom FBiH, Nenadić kaže da segment zaštite ljudskih prava u poslovnom okruženju nije na potrebnom nivou. Ističe da je slično stanje  u čitavoj Bosni i Hercegovini.

"To vidimo i iz perspektive sindikata, poslodavaca i vlasti i po broju tužbi pred međunarodnim sudovima, ali i po neefikasnosti rješavanja sudskih predmeta. Puno je otvorenih pitanja i ne mogu reći da smo na visokom stupnju razvijenosti ljudskih prava. To i jeste jedan od razloga koji je prepoznala i EU i da nam se treba pomoći te, kroz ovaj i druge slične projekte, dala puni doprinos namjerama i iskazanoj volji i poslodavaca i institucija i sindikata u FBiH", kazao je.  

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika, sudske vlasti i javnih ustanova u FBiH Samir Kurtović, koji ujedno predstavlja 19 granskih sindikata u Savezu sindikata BiH, pozitivnim smatra što je Udruženje poslodavaca pokrenulo taj projekt u cilju zaštite ljudskih prava, odnosno radničkih i prava članova sindikata.

"Mi, kao Sindikat, uključeni smo da bismo zaštitili radnička prava i u Projektu ćemo sigurno učestvovati, a važan je za sve radnike u Bosni i Hercegovini. Dat ćemo podršku za sve propise i zakone koje bi, u naredne dvije godine, trebalo prilagoditi da bi zaštitili prava radnika i poboljšali status uposlenika u FBiH", kazao je.

Sa aspekta Institucije ombudsmena Jasminka Džumhur ukazala je da je za njih značajan segment pitanja primjene Zakona o zabrani diskriminacije u poslovnom okruženju, kad se govori o mobingu, uznemiravanju, seksualnom uznemiravanju kao posebnim oblicima diskriminacije.  

"Vjerujem da ćemo  u naredne dvije godine realizacije tog projekta, dati doprinos rasvjetljavanju tih pitanja", kazala je, između ostalog, medijima Džumhur.

I zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić smatra da je inicijativa o ljudskim pravima u poslovnom sektoru dobra, a za direktora UPFBiH Marija Nenadića (kao nekadašnjeg pomoćnika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH) kaže da je unio lični dodir u tu priču inicirajući takav projekt.

"Vjerujem da je i EU prepoznala potrebu da se konačno o ljudskim pravima priča u poslovnom sektoru, ali prije svega u privatnom sektoru", kazala je Jurišić.      

Projekt 'Jačanje zaštite ljudskih prava u aktivnostima poslovnog sektora Bosni i Hercegovini' se provodi na nivou Bosne i Hercegovine. Ima za cilj jačanje zaštite ljudskih prava i poticanje evropskih integracija. Fokusira se na podršku poslovnim sektorima u stvaranju radnih mjesta, održivog razvoja i poštivanje ljudskih prava. Skup, sličan današnjem u Sarajevu, bit će upriličen i u bh. entitetu RS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti