Dodatne izmjene

Schmidt opet izmijenio Izborni zakon: Članovi CIK-a ne mogu biti zamijenjeni prije 2027.

04.04.2024. 15:37 / Izvor: Avaz.ba
OHR

Odredba o penzionisanju neće se odnositi na aktualni saziv CIK-a.

Nakon što je namentuo izmjene Izbornog zakona, Christian Schmidt je izvršio intervenciju u donesene odluke i napravio dodatne promjene.

Dodatno popravljanje podrazumijeva da članovi CIK-a ne mogu biti smijenjeni prije isteka mandata.

Tako će nakon ispravki šest aktuelnih članova CIK-a ostati na funkcijama do 2027., jer se na njih ne odnose odredbe o penzionisanju.

Dodaje se da je "neophodno izvršiti ispravak u tekstu članka 20.16b, tako da se u prvoj rečenici iza riječi: "Centralne izborne komisije BiH" dodaju riječi: "ne podliježu uvjetu za odlazak u starosnu penzinju propisanom u stavcima (1) i (2) članka 2.5a ovog zakona," i interpunkcijski znak zarez (,)."

Slijedom navedenog, tekst članka 20.16b glasi:

"Postojeći članovi Centralne iznorne komisije u BiH ne podliježu uvjetu za odlazak u starosnu mirovinu propisanom u stavcima (1) i (2) članka 2.5a ovog zakona, neće biti u obvezi podnijeti ostavke ili biti razriješeni zbog neispunjavanja uvjeta iz članka 2.5, stavak (6), ako ti uvjeti nisu postojali u vrijeme njihovog imenovanja. To se neće odnositi na uvjete propisane u članku 2.5., stavak (6), točke 6) i 7) ovog zakona", navedeno je u aktu kojeg je visoki predstavnik potpisao 2. aprila ove godine.

Prema izvornoj odluci visoki predstavnik je nametnuo odredbe prema kojima bi članovima CIK-a koji napune 65 godina istekao mandat.

To znači da su već sada van mandata članovi CIK-a Suad Arnautović i Jovan Kalaba. Osim toga, Ireni Hadžiabdić je već istekao mandat.

To bi značilo, da bi umjesto njih troje, Parlament BiH već naredne godine mogao imenovati troje članova CIK-a

Prema ispravci, odredba o penzionisanju neće se odnositi na aktualni saziv CIK-a, što znači da Jovan Kalaba i Suad Arnautović ne mogu biti smijenjeni do isteka mandata 2027. godine.

Od sedam članova CIK-a njih šest bi, nakon ovih ispravki, trebalo učestvovati u provedbi općih izbora 2026. godine.

Irena Hadžiabdić je bez mandata i prema ispravkama, no ona ne može biti razriješena dok se ne provedu lokalni izbori ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti