JEDINI PONUĐAČ

Srećke za Lutriju BiH godinama štampa londonska firma, sad su dobili tender od 4,7 mil. KM

05.04.2024. 13:39 / Izvor: Akta.ba
srećke

Lutrija Bosne i Hercegovine odabrala je firmu koja će raditi štampanje i izradu instant srećki.

Lutrija Bosne i Hercegovine odabrala je firmu koja će raditi štampanje i izradu instant srećki, saznaje Akta.ba.

Posao vrijedan 4,7 miliona KM bez PDV-a dobila je firma "Scientific Games International Limited" iz Velike Britanije čija je ponuda ocijenjena kao najpovoljnija sa osvojenih 100 bodova.

"U predmetnom postupku zaprimljena je jedna ponuda i to ponuđača Scientific Games International Limited" Leeds, UK. Komisija za javne nabavke izvršila je pregled i evaluaciju dostavljene ponude, te konstatovala da je ponuda prihvatljiva. U postupku je ocijenjeno da je Komisija u svemu pravilno postupila, te da je izbor izvršen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, podzakonskim aktima i tenderskom dokumentacijom", navodi se u odluci o izboru.

POSAO DOBIJAJU OD 2016. GODINE 

Prema arhivi dodijeljenih tendera na portalu Akta.ba, ova firma kao jedini ponuđač dobija isti posao od 2016. godine kada je štampanje srećki koštalo 691.753,60 KM. Dvije godine kasnije, Lutrija BiH je britanskoj firmi platila uslugu 253.905,85 KM, da bi naredne 2019. godine posao skočio na 1.647.739,84 KM

2021. godine cijena posla skače na 2.369.840,10 KM, da bi sada 2014. godine dostigla rekordnu vrijednost od 4.721.224,98 KM

ŠTA ZNAMO O FIRMI?

Prema dostupnim podacima na internetu, radi se o firmi čije je globalno sjedište u Americi. 

U opisu kompanije Scientific Games navodi se da su globalni lider u lutrijskim igrama, sportskom klađenju i tehnologiji, te pouzdani partner izbora za državne lutrije. Posluju širom svijeta, a svoj utjecaj vide u lokalnih zajednicama. Industriju lutrije predvode od 1973. godine.

Inače, štampanje srećki zahtijeva poseban nivo zaštite od zloupotreba i falsifikata.

Prema Zakonu o igrama na sreću, srećke, tombolske listiće i druge potvrde za učestvovanje, mogu štampati odabrani proizvođači koji ugovorom o konkretnom poslu garantuju sve potrebne uslove.

"Srećke ekspres, instant lutrije, mogu štampati štamparije koje ispunjavaju sljedeće uslove: da se radi o eminentnom proizvođaču koji radi, odnosno štampa za veći broj lutrijskih organizacija i da odabrani proizvođač ugovorom o konkretnom poslu, garantuje najmanje: tačnost fonda dobitaka, dogovoreni broj dobitnih i nedobitnih srećki i njihov raspored, kvalitetu proizvoda kroz sigurnost kvalitete emulzije, garantuje tajnost podataka. Odluku o odabiru štamparije donosi direktor Lutrije BiH", navodi se u Zakonu.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti