Uputio pismo vlastima u Sarajevu

Načelnik Jajca: Tito i Jovanka trebaju počivati u "nultom mjestu antifašizma"

08.04.2024. 09:45 / Izvor: jajce-online.com
Tito

Načelnik Općine Jajce iznio je hrabru i intrigantnu alternativu u raspravi oko premještanja kostiju Josipa Broza Tita.

Nakon što je privremeni gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, iznio svoju namjeru o premještanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća, lideri Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva su se oglasili.

Uslijedila je brza reakcija premijera Kantona Sarajevo, Nikade UK, koji je naglasio da Tito neće biti bez dostojnog spomenika.

Ubrzo nakon njega, gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, također je izrazila želju da posmrtni ostaci budu preneseni u glavni grad BiH.

Nakon spekulacija u medijima i društvenim mržama, oglasio se i općinski načelnik Edin Hozan izražavajući želju da posmrtni ostaci Josipa Broza Tita, bivšeg predsjednika, zajedno s njegovom suprugom, koja je preminula 2013. godine, budu preneseni u Jajce.

Načelnik Jajca iznio je hrabru i intrigantnu alternativu u raspravi oko premještanja kostiju Josipa Broza Tita.

U otvorenom pismu upućenom Gradu Sarajevu i premijeru Kantona Sarajevo, Hozan je predložio da se Titine zemne ostatke presele u Jajce, srednjovjekovni bosanski grad koji čuva kraljevske kosti i koji se smatra nultim mjestom antifašizma na ovim prostorima.

"Koristim ovaj datum da Gradu Sarajevu, njegovoj gradonačelnici gospođi Benjamini Karić, zatim premijeru Kantona Sarajevo gospodinu Nihadu Uku i svim Sarajlijama čestitam 6. april – Dan Grada Sarajeva i Dan oslobođenja Sarajeva od fašizma. Ovu svečanu priliku želim da iskoristim i kao povod da se uključim u svojevrsnu licitaciju, jer malo je reći polemiku, nakon što je gradonačelnik Beograda ponudio da iseli kosti Josipa Broza Tita u Kumrovec, a premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk velikodušno uzvratio, iako nije Kumrovčanin i koliko znamo ne govori kajkavskim jezičnim idiomom, da kosti bivšeg predsjednika Jugoslavije budu prebačene u Sarajevo.", naveo je. 

"Smatram, kao načelnik Jajca, srednjovjekovnog bosanskog grada, posljednje prijestolnice Bosne, koji čuva kraljevske kosti, ali i nultog mjesta antifašizma na ovim prostorima, što vrlo jasno svjedoči i Muzej II. zasjedanja AVNOJ-a, kojeg općina Jajce brižno čuva i održava, da je zemnim ostacima Josipa Broza Tita mjesto upravo uz pomenuti Muzej", objavio je Hozan na svojoj Facebook stranici.

Međutim, Hozan ide korak dalje u svojoj ponudi, ističući da bi premještanje Titovih ostataka u Jajce trebalo pratiti i premještanje sve imovine materijalnog i nematerijalnog karaktera vezane za period Socijalizma 1945. – 1980. godine i vladavinu Josipa Broza Tita.

"No, uz nekoliko dodataka koje gospodin Uk potpuno zanemaruje. Dakle, pošto Republika Srbija očito odustaje od svojeg antifašističkog naslijeđa u cjelini, nije dovoljno da se iz Beograda i R. Srbije prenese samo grob (kosti), nego mi iz Jajca nudimo, a prostora imamo, da se u našu općinu prenese sva imovina materijalnog i nematerijalnog karaktera vezanu za period Socijalizma 1945. – 1980. i vladavinu Josipa Broza Tita. Ova imovina, uz razne ljetnikovce i ostalu infrastrukturu, zašto ne i industrijsku, obuhvaća i Titovu imovinu koja se nalazi u srbijanskim trezorima. Također, iz Beograda u nadležni sud u Jajcu treba prenijeti sudski predmet ostavinske rasprave za Titove nasljednike. Nadalje, iz Srbije u Jajce treba prenijeti sve muzeje koji se odnose na Tita i Jugoslaviju iz perioda NOR i socijalizma", kazao je Hozan.

Hozan također ističe važnost uključivanja i ostataka Titove supruge, Jovanke Broz, naglašavajući potrebu da se ženski dio uzme u obzir, kako bi se očuvala ravnoteža i dostojanstvo.

"Dakle, gospodin Uk je ideološki zaslijepljen te je potpuno zanemario ekonomski aspekt moguće seobe Titovih ostataka. Začuđen sam i time da jedan funkcioner Naše stranke toliko zanemaruje i pitanje ženske kvote te da je u potpunosti zaboravio da uz Tita, zatraži da se prenesu i zemni ostatci njegove supruge Jovanke Broz. Kako i priliči gospodine Uk, da muško leži uz žensko. Mi znamo da ste Vi iz Naše stranke pobrkali hormone, rodove i spolove, ali ja moram voditi računa o tome, jer sutra bi vama moglo pasti na pamet da uz Titu tražite i kosti nekog Jovana. Uz sve navedeno moja ponuda se može slobodno razmatrati", poručio je Edin Hozan, načelnik Općine Jajce.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti