Konkurencija legalnim trgovcima

Uprava za inspekcijske poslove BPK intenzivira kontrole online prodaje i nelegalnih obrta

08.04.2024. 13:42 / Izvor: Fena
Inspekcija BPK

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove BPK Goražde u naredna dva mjeseca vršit će pojačanu kontrolu online prodaje.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u naredna dva mjeseca vršit će pojačanu kontrolu online prodaje, ali i obrtnika koji rad obavljaju bez odobrenja nadležnih organa.

Direktor Uprave Emko Rizvanović pojašnjava da je na osnovu prijave građana, ali i rada inspektora na terenu primijećen značajan broj fizičkih lica koji se bave online prodajom na području BPK Goražde te da je evidentan i povećan broj obrta koji se obavljaju bez prethodno pribavljenih odobrenja.

"Određena lica putem online prodaje nelegalno se bave trgovinom što stvara konkurenciju našim legalnim trgovcima. Također, određen broj lica bave se obrtom pogotovo kada su u pitanju automehaničarske  ili autoelektričarske i limarske radnje, kao i određen broj drugih obrta, a bez odobrenja nadležnog organa. To nas je potaklo da, uz konsultacije i upute Federalne uprave za inspekcijske poslove, pokrenemo ovu akciju", precizirao je Rizvanović.

Upozorio je da su za ove nelegalne radnje predviđene novčane kazne.

"Za prekršaje u slučaju bavljenja online trgovinom, propisana je kazna za fizička lica od 1.000 do 1.500 KM uz obavezno izricanje zaštite mjere oduzimanja robe. Za ostale obrte propisana je novčana kazna od 2.000 do 4.000 KM, uz mogućnost izricanja zaštitne mjere oduzimanja uređaja i alata kojima se bave ti obrti", napomenuo je Rizvanović.  

Dodao je da će se pojačana kontrola obavljati u saradnji sa Upravom policije Ministarstva unutrašnih poslova BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti