Uspješna godina za travničku kompaniju

Impresivnim dostignućima GS-TMT ostaje industrijski lider koji teži promjeni i napretku

08.04.2024. 14:11 / Izvor: Akta.ba
gs tmt

Kompanija GS-tmt Travnik završila je proteklu 2023. godinu sa rekordnim prihodom od 65,8 miliona KM

Travnička kompanija GS TMT koja ima višedecenijsko iskustvo u proizvodnji strojnih elemenata po narudžbi, kao i kompletnih strojeva i komponenti, započela je proteklu godinu snažno, obilježavajući je brojnim značajnim projektima koji su pokazali njen kontinuirani rast i angažovanje ka postizanju ciljeva. 

Početak godine bio je obećavajući te je firma GS TMT zavšila 2023. godinu sa rekordnim prihodom od 65,8 miliona KM, pokazuju podaci Akta.ba registra. 

Firma je prošle godine postigla značajne uspjehe, posebno ističući se kroz početak izgradnje fabrike u Prozor Rami, proizvodnji svog prvog električnog vozila i otvaranju novih pogona.

Početak izgradnje fabrike i proizvodnja prvog električnog vozila pokazuju viziju i angažovanje firme u inovacijama i prilagođavanju budućim trendovima u industriji. Izgradanja tvornice je već u završnoj fazi, a nedavno su predstavnici firme "Liebherr", za koju će se ovdje praviti dijelovi za bagere, došli vidjeti u kojoj je to fazi. 

gs rama

"Oni su prilično zadovoljni samim radom. Malo su iznenađeni veličinom tvornice. Bili su kod nas u Travniku gdje su posjetili radnike iz Rame koji tamo rade na proizvodnji ovih dijelova. Sada je već više od 50 ljudi koji su već dvije godine kod nas, većina njih, a koji su se pokazali jako dobrima. Sad se nadamo da bi za jedno mjesec-dva mogli ovdje preseliti i početi raditi. Svi očekujemo da bi strojevi trebali biti isporučeni do kraja trećeg mjeseca. Onda idu edukacije na novoj opremi, koja do sada nije bila kod nas. Mi isto nemamo iskustva s laserskim rezačem, tako da bi u puni pogon to mogli pustiti u petom, najdalje šestom mjesecu", komentirala je nedavno posjet direktorica Snježana Köpruner.

Novi igrač na tržištu

Fokusiranje na proizvodnju električnih vozila naglašava odgovornost firme prema zaštiti životne sredine. GS TMT je početkom prošle godine predstavio EVO - prvo bh. električno dostavno vozilo koje je napravio tim bh. inžinjera. 

Njegova serijska proizvodnja predviđena je za ovu godinu. Iako je namjera da bude zastupljeniji u regiji, glavni naglasak će biti na njemačkom tržištu.

Ova inicijativa predstavlja korak napred ka tehnološkom napretku, pokazujući sposobnost firme da prati i primjenjuje najnovije tehnološke trendove u industriji automobila.

evo

 

Uz ove naglaske, firma može istaći svoju posvećenost inovacijama, održivosti, tehnološkom napretku i kvalitetu proizvoda kao ključne faktore koji su doprinijeli postignutim rezultatima. Sa povećanjem narudžbi kupaca, rasle su i njihove potrebe za novim tehnologijama ali i prostorom.

"Prvo smo sa 1.100 m2 nadogradili postojeću halu za potrebe pjeskarenja i antikorozivne zaštite. Proizvodna hala opremljena je postrojenjima za sačmarenje i lakiranje. Zatim slijedi nova investicija, proizvodna hala površine 5.228 m2", istaknuto je.

Prednost nove hale je visoka energetska efikasnost koja obezbjeđuje dobre uslove rade i smanjuje energetske troškove. Halu griju preko automatske kotlane na pelet, obnovljivim izvorom energije i kompletno je osvijetljena led rasvjetom. Prostor je raspoređen na skladište, rezačnicu, odjel zavarivanja, novu biciklanu, restoran i kancelarije.

Temeljite pripreme na reformi obrazovanja 

Inače, firma GS TMT je godinama posvećena reformi obrazovanja, što predstavlja izuzetan napor i angažovanje u oblikovanju budućnosti kroz edukaciju. Njihov dugoročni angažman na čelu sa direktoricom Snježanom Kopruner zahtjeva istrajnost i posvećenost, a rezultati su veoma ohrabrujući. 

Naime, nedavno se raspravljalo o potrebnim koracima i regulativama vezanim za otvaranje prve privatne osnovne škole na području Srednjobosanskog kantona. 

Također o prijedlogu uvođenja novog smjera u tehničke škole, s posebnim fokusom na trenutno deficitarna zanimanja kao i o prijedlogu povećanja broja sati praktične nastave.

"Drago nam je da se teme bitne za budućnost zemlje raspravljaju i da možemo sudjelovati u kreiranju bolje budućnosti za nas i buduće generacije",  naveli su iz ove kompanije. 

Pored toga, GS TMT je organizirao događaj u saradnji s ministarstvom obrazovanja iz razloga potrebe reforme obrazovnog sistema, izmjene nastavnih planova i programa, uvođenja zanimanja koja su u skladu sa potrebama privrede. 

Pozvani su svi relevantni akteri iz domena obrazovanja, privrede, vlade i civilnog sektora da zajednički pristupe nužnim promjenama. 

edukacija gs tmt

"Ovo je početni korak u implementaciji temeljitih promjena. Predsjednica Privredne komore ZDK je predstavila dobre prakse izmjene zakonodavnog okvira i usvajanja neophodnih pravilnika da bi se izvođenje praktične nastave van škola unaprijedilo.  Oformljena je radna grupa u kojoj učestvuje i GS - Tvornica mašina Travnik koja je već počela sa radom", istaknuto je.

Kompanija GS TMT je pokazala svoju predanost stvaranju inovativnih pristupa učenju, te ostala ustrajna svojoj posvećenost, inovativnost i uticaju na buduće generacije.

Izgradnja fabrike i proizvodnja novog proizvoda mogu imati pozitivan uticaj na ekonomski rast firme, otvarajući nove poslovne mogućnosti i stvarajući radna mjesta.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti