OBJAVIO DOKUMENT

Čavalić: Od Vlade FBiH očekujem da od privrednih društava ne pravi bastione nacionalizma

09.04.2024. 07:54 / Izvor: Akta.ba
plinovod

Federalni zastupnik Admir Čavalić objavio je dokument koji smatra krajnje zabrinjavajućim.

Federalni zastupnik Admir Čavalić objavio je dokument koji smatra krajnje zabrinjavajućim.

Kako navodi, prošle godine je predložio da se Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH preseli u Tuzlu zbog niza praktičnih razloga (u TK se obavlja proizvodnja energije, rudarstvo je tradicionalno, posljedično i obrazovni kapaciteti su tu itd.). Odgovor na inicijativu još uvijek nije dobio.

"U međuvremenu stiže drugi dokument sa nevjerovatnim, krajnje nacionalističkim prijedlozima - da se mijenja Statut d.o.o. koje se bavi gasom sa ciljem “osiguranja zastupljenosti konstitutivnih naroda", ističe on. 

U dokumentu koji je objavio navodi se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvaja Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o pitanjima značajnim za utvrđivanje Prijedloga Zakona o gasovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" i realizaciju Projekta "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovine i Republika Hrvatska".

"Vlada Federacije Bosne i Hercegovine daje podršku privrednom društvu "ВН- GAS" d o.o. Sarajevo za otvaranje terenskog ureda u Mostaru, kako bi omogućila efikasna izgradnja projekta Južna interkonekcija Bosna i Hercegovine i Republika Hrvatska. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je saglasna s pokretanjem izmjena Statuta privrednog društva "BH-GAS" d.o.o. Sarajevo kako bi se osigurala bolja zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te bolja pokrivenost područja izgradnje novog gasovoda", navodi se u objavljenom zaključku.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine cijeni iskazani interes za finansiranje izgradnje projekta "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovine i Republika Hrvatska" od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i daje podršku aktivnostima privrednog društva "BH-GAS" d.o.o. Sarajevo na obezbjeđenju kreditnog aranžmana sa EBRD-om za izgradnju projekta "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovine i Republika Hrvatska".

Također, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine podržava aktivnosti privrednog društva "BH-GAS" d.o.o. Sarajevo koje se odnose na podnošenje Aplikacije u okviru 10 Investicijskog poziva za Zapadni Balkan (WBIF) za sufinansiranje investicionih projekata, za Regionalni projekat (PMI) Južna interkonekcija BiH i Hrvatska.

"Od Vlade FBiH očekujem da profesionalizira javni sektor, osigura stabilno i uvede alternativno snabdijevanje plinom, učini sve efikasnijim, a ne ovo - zadnje što sam mogao očekivati - da od privrednih društava pravi bastione nacionalizma", poručio je Čavalić.

dokument

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti