BROJNE REGULATIVE

Navigacija izazova u avio transportu eteričnih ulja: Pogled u status, izazove i rješenja

09.04.2024. 10:02 / Izvor: Akta.ba
cargo

Da li znate od čega se prave parfemi, sapuni, losioni, svijeće i čak neki prehrambeni dodaci?

Da li znate od čega se prave parfemi, sapuni, losioni, svijeće i čak neki prehrambeni dodaci? Svi navedeni proizvodi se prave od eteričnih ulja. Zanimljivo je da se eterična ulja proizvode širom Bosne i Hercegovine od naših autentičnih biljaka. Ovo bogatstvo prirodnih resursa omogućava raznovrsnost i kvalitet ovih proizvoda, dok istovremeno podržava lokalnu ekonomiju i održivost. Međutim, plasiranje eteričnih ulja od njegovog nastanka na poljima Bosne i Hercegovine do ekskluzivnih prodavnica parfema nije bez svojih izazova. 

Eterična ulja, kao prirodni spojevi dobiveni iz biljaka, igraju ključnu ulogu u različitim sektorima kao što su kozmetika, aromaterapija i farmaceutika. Prema Međunarodnoj asocijaciji avio transporta (IATA), eterična ulja spadaju u kategoriju "Klasa 3: Zapaljive tekućine", što ih svrstava među opasne materije za avio transport.

Osim toga, regulative kao što su IATA Dangerous Goods Regulations (DGR) postavljaju standarde za siguran i propisan transport opasnih materija u avionu, uključujući eterična ulja.

cargo

 

Avio transport eteričnih ulja suočava se s brojnim izazovima, uključujući stroge propise o sigurnosti i klasifikaciji materijala. Prema IATA-i, eterična ulja moraju biti propisno klasificirana, pakirana i označena kako bi se osigurala sigurnost tokom transporta. Dodatno, osjetljivost eteričnih ulja na temperaturne fluktuacije tokom leta mogu rezultirati gubitkom kvalitete proizvoda. Osim toga, potrebno je uzeti u obzir rizik od curenja ili oštećenja ambalaže, što može dovesti do neželjenih posljedica.

cargo-partner nudi sveobuhvatna rješenja za prevladavanje izazova u avio transportu eteričnih ulja. Obučeni operativci posjeduju certifikate u skladu s IATA DGR-om, što ih ovlašćuje za rukovanje opasnim materijama, uključujući eterična ulja. Propisno pakiranje, u skladu s međunarodnim standardima, osigurava integritet proizvoda tokom transporta, uz primjenu odgovarajućih oznaka i simbola prema ICAO-i i IATA-i. Partnerstva kompanije cargo-partner s vodećim avioprijevoznicima omogućuju pristup optimalnim rutama i kapacitetima teretnih letova, osiguravajući brzu i pouzdanu dostavu. U partnerstvu s cargo-partnerom, osiguravate kvalitetan i siguran avio transport vaših vrijednih eteričnih ulja, u skladu s najvišim industrijskim standardima i propisima.

O cargo-partneru

cargo-partner je pružalac punog spektra info-logističkih usluga koji nudi sveobuhvatan portfolio usluga avio, pomorskog, cestovnog transporta i rješenja za skladištenje. Sa više od 40 godina iskustva u informacijskoj tehnologiji i optimizaciji lanaca snabdijevanja, kompanija dizajnira usluge po mjeri za širok spektar industrija kako bi stvorila konkurentne prednosti za svoje klijente širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je ostvario promet od preko 2,06 milijardi eura u 2022. godini i trenutno zapošljava više od 4.000 ljudi širom svijeta. Od januara 2024. godine, cargo-partner je član grupe Nippon Express.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti