Sinergijom do rješenja

FMT i Pravni fakultet u Sarajevu dogovorili suradnju u izradi zakona iz oblasti trgovine

09.04.2024. 13:48 / Izvor: Akta.ba
FMP

Suradnja s profesorima Pravnog fakulteta počet će sudjelovanjem u izradi kvalitetnog Zakona o zaštiti potrošača Federacije BiH.

Na sastanku s dekanicom Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zinkom Grbo i profesoricom Almedinom Šabić Učanbarlić dogovorena je suradnja Federalnog ministarstva trgovine (FMT) i Pravnog fakulteta u izradi zakona iz oblasti trgovine.

U skladu s opredjeljenjem federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića, te praksom koju je uveo da u svim aktivnostima ministarstva budu uključeni i akteri na koje se projekti i zakonski okviri odnose, dogovoreno je da se i članovi akademske zajednice uključe u radne grupe i daju svoj stručni doprinos.

Suradnja s profesorima Pravnog fakulteta počet će sudjelovanjem u izradi kvalitetnog Zakona o zaštiti potrošača Federacije BiH, a što će potpisivanjem Memoranduma o suradnji biti i formalizirano, izvijestilo je Federalno ministarstvo trgovine.

Dekanica Grbo pozdravila je ovu inicijativu, ocijenila da je ovo prvi put do sada da se u izradi federalnih zakona traži sudjelovanje akademske zajednice i uspostavlja sinergija kako bi se došlo do najkvalitetnijih rješenja.

Ona je podsjetila da, naročito sada kada je Bosna i Hercegovina dobila pregovarački status, Europska unija inzistira na toj sinergiji.

Ministar Hasičević kazao je da je ministarstvo otpočelo izradu pet važnih zakona iz oblasti trgovine, a prioritet je da se sva ta zakonska rješenja odmah usklade s pravnom stečevinom i direktivama EU. Stoga je važno uključiti eksperte iz ovih oblasti da daju svoj doprinos kako bi se došlo do kvalitetnih rješenja.

Pravni fakultet u rujnu organizira i konferenciju o zaštiti potrošača na kojoj će panelisti iznijeti najrelevantnije informacije iz ove oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti