Potpisan Kolektivni ugovor

Bolji uslovi rada za radnike komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo

09.04.2024. 15:21 / Izvor: Akta.ba
komunalna

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti komunalne privrede KS.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede KS Rasim Ljucević, uz prisustvo ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojana Bošnjaka, potpisali su danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti komunalne privrede KS. 

Premijer Uk izrazio je zadovoljstvo što je današnjim potpisivanjem riješeno pitanje kolektivnih ugovora za sve resore za naredni period te je potcrtao opredijeljenost Vlade KS da konstantno radi na osiguranju boljih uslova za sve radnike u Kantonu Sarajevo. 

Kako je pojasnio Ljucević, rok važnosti Ugovora je naredne dvije godine, s tim da će ostati prava proistekla u 2023. godini, poput dodatka od 100 KM. Također, kako je rekao za 2024. godinu predviđeno je povećanje plaća za 80, a u 2025. godini za 100 KM. 

„Dobra stvar za radnike komunalne privrede, jeste i da će prilikom odlaska u penziju imati otpremninu u visini od pet prosječnih plaća, za razliku od dosadašnje tri“, kazao je predsjednik Ljucević, objašnjavajući neke od stavki Ugovora. 

Podsjetio je da radnici komunalne privrede od 2006. do 2022. godine nisu imali imali povećanje plaća, ali da se to od ’22 godine mijenja, da svake godine imaju povećanje. Naveo je da će to sigurno znati cijeniti, zbog čega je i izrazio zahvalnost Vladi KS. 

Ministar Bošnjak kazao je da su se partneri tokom socijalnog dijaloga trudili da dođu do teksta ugovora koji je prihvatljiv za sve i koji komunalna preduzeća, ali i Vladu KS neće dovesti u nezavidan položaj. 

„Ne krijem zadovoljstvo da danas imamo priliku da pričamo o poboljšanju kvalitete života naših komunalnih radnika, makar i za male iznose za koji se povećane plaće i osnovice u firmama. Ako uzmemo u obzir dio koji se ugrađuje od prošle godine, radnicima u komunalnim firmama u KS plaća je veća za 180 KM“, naveo je ministar Bošnjak. 

On je danas podcrtao da kvaliteta komunalnih usluga koji se pružaju građanima mora biti povećana te je pohvalio pojedina preduzeća za vidljiv napredak koji ostvaruju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti