PRILIKA ZA PROIZVOĐAČE

Grad Trebinje i Lombardija dogovorili saradnju u oblasti turizma, kulture i poljoprivrede

10.04.2024. 07:16 / Izvor: Akta.ba
lompardija

Predstavnici Grada Trebinja jučer su se u Gradskoj upravi sastali sa članovima delegacije iz Lombardije.

Predstavnici Grada Trebinja jučer su se u Gradskoj upravi sastali sa članovima delegacije iz Lombardije, gdje su dogovorili saradnju na projektima iz oblasti turizma, kulture, polјoprivrede i održivog razvoja.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da će svi zainteresovani proizvođači iz Trebinja, ukoliko ispune određene uslove, imati priliku da prodaju svoje proizvode u Italiji.

"Teme koje smo izdvojili kao interesantne i na kojima ćemo raditi u narednom periodu su brendiranje proizvoda, bilo da je u pitanju piće konkretno kod nas vino, ali i hrana, zatim razmjena studenata gdje će naši studenti imati mogućnost da idu u Italiju ali i njihovi studenti da dođu kod nas. Takođe, imaju dobra rješenja za ostanak omladine posebno u ruralnim područjima, a ono što je interesantno prema njihovim procjenama jeste to da ukoliko žena ostane na tom području, onda ostaje i cijela porodica. Naš cilј je da povežemo Turističku organizaciju Grada Trebinja, ali i Hercegovine sa lokalnim turističkim organizacijama iz Lombardije, a u planu imamo i da otvorimo kuću mediteranskih proizvoda u Trebinju", naveo je gradonačelnik Ćurić.

Milena Bertani, predsjednik Udruženja za Savjet gradova i regija Italije je podsjetila da su u oktobru prošle godine u Milanu, sa Gradom Trebinjem potpisali Sporazum o saradnji u oblasti polјoprivrede, turizma i održivog razvoja.

"Projekat je baziran na formiranju mreže hrane mediterana, odnosno na valorizaciji onih proizvoda koji su originalni i važni za neko mjesto i područje. U Trebinju je postavlјeno sjeme valorizacije i rada na projektima u Republici Srpskoj. Takođe, razgovarali smo o tome koliko je važno zadržati mlade na ovim prostorima. Moram naglasiti da se izdvajate po kulturološkom i istorijskom bogatstvu i trebate biti ponosni na to. Predstavnici Grada Trebinja su izrazili zainteresovanost da nam se priklјuče u projektima ove vrste i moram istaći zahvalnost i zadovolјstvo što smo danas u vašem gradu", kazala je Bertani.

Direktor italijanskih udruženja koja promovišu udalјena i ruralna područja Patricio Muziteli izrazio je zahvalnost na gostoprimstvu i istakao da je pronašao mnogo zajedničkih elemenata između naše države i teritorije koju predstavlјa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti