Potrošači skeptični

U Ministarstvu trgovine očekuju da će hrana u RS biti jeftinija do 30 posto

11.04.2024. 07:48 / Izvor: Akta.ba
kupovina

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske očekuju da će neki proizvodi iz potrošačke korpe biti jeftiniji i do 30 odsto.

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske očekuju da će neki proizvodi iz potrošačke korpe biti jeftiniji i do 30 odsto nakon što na snagu stupi Uredba o određivanju marže u prometu.

Vlada Republike Srpske je na posljednoj sjednici donijela Uredbu o određivanju marži u prometu. Ovim aktom je ograničena marža na maksimalno 10 posto u veleprodaji, odnosno 12 posto u maloprodaji za 16 proizvoda.

Na tom spisku su konzumna jaja, pavlaka, cijelo pile, pileća viršla, pileći parizer, kokošija pašteta, riža bijela u kesi, tjestenina od bijelog brašna fidilini, zamrznuti grašak, zamrznute mahune, pasterizovana mješana salata, pasterizovani krastavci, tečni deterdžent za suđe, prašak za pranje veša u prahu, tečni sapun za ruke i dvoslojni toalet papir.

Uredbom su precizirana pakovanja, odnosno težina ovih proizvoda na koje su ograničene marže.

"Trgovci su cijene ovih proizvoda formirali na slobodnom tržištu, pa su tako potrošači mogli da uoče značajna odstupanja u cijenama istih artikala u trgovinama", kažu za Fenu u Ministarstvu trgovine RS.

U ovom resornom ministarstvu očekuju da će Uredba uskoro biti objavljena u "Službenom glasniku", a stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja.

Osim ovoga, Vlada RS je na istoj sjednici ograničila maržu u prometu lijekova i to na šest posto u veleprodaji i na 18 posto u maloprodaji. Očekuje se da će lijekovi znatnije da pojeftine, jer marže u apotekama, odnosno u maloprodaji prelaze i 30-40 posto.

Takođe, Vlada RS je dodatno smanjila marže na osnovne životne namirnice, odnosno na 10 proizvoda na koje su od ranije ograničene marže. Marža je smanjena sa 8 na 6 posto u veleprodaji, odnosno sa 10 na 8 posto u maloprodaji.

Smanjena je i marža na hranu na dojenčad-zamjenu za majčino mlijeko i na pelene za djecu i odrasle na 4 posto u veleprodaji, odnosno na 6 posto u maloprodaji.

Ogranične marže na sve navedene proizvode biće na snazi do 30. juna, a upravo predstavnici udruženja potrošača najveću zamjerku imaju na "tako kratak rok" važenja uredbi.

"Uredbe još nisu ni objavljene, a na snagu ne mogu da stupe sigurno prije kraja aprila. To znači da će biti na snazi oko dva mjeseca. To je ništa", ocjenjuje za Fenu predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Zvono" iz Bijeljine Jovan Vasilić. 

Kaže da je najveći problem u mjerama Vlade RS na suzbijanju divljanja cijena taj što nisu dugoročne.

"Sve što je rađeno bilo je kratkoročno. Mi to njima stalno govorimo na sastancima, ali evo i ove posljednje mjere su takve", dodaje Vasilić.

On kaže da je praksa unazad godinu-dvije, od kada u Bosni i Hercegovini inflacija galopirajuće raste, pokazala da se trgovci ne odriču profita.

"Tako će biti i sa ovim. Ako i snize cijene proizvoda na koje su ogrančene marže, poskupiće sve ostalo, a ljudi ne mogu da žive od brašna, ulja i još pet-šest namirnica", zaključuje Vasilić.

S druge strane, u Ministarstvu trgovine RS kažu da će u drugoj polovini juna znati da li će produžiti rok važenja uredbi, te da li će eventualno spisak proizvoda biti proširen.

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić je na pres konferenciji, nakon što je Vlada RS usvojila ove uredbe, rekao da očekuje pojeftinjenje cijena oko 500 artikala.

"Ako bismo govorili na osnovu gramaža i broja proizvođača koji proizvode artikle koj se nalaze na ovom spisku, možemo reći da će oko 500 proizvoda biti sniženo u Republici Srpskoj", naveo je Šulić.

Po posljednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, godišnja februarska inflacija u RS je iznosila 2,8 posto. Hrana je u prosjeku skuplja za 2,1 posto u odnosu na februar prošle godine, dok je najveći skok cijena evidentiran u uslugama. Naime, nakon što je Vlada RS od 1. januara ove godine povećala minimalnu platu sa 700 na 900 KM, preduzetnici su povećali cijene svojih usluga i više od 10 posto.             

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti