Izabrane 23 jedinice lokalne samouprave

Grad Goražde dio projekta "Zdrave zajednice u BiH"

16.04.2024. 12:33 / Izvor: Fena
zdrave zajednice

Gradu Goraždu je ukazano povjerenje da učestvuje u programu ”Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini”.

Gradu Goraždu je ukazano povjerenje da učestvuje u programu ”Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini”, među 23 izabrane jedinice lokalne samouprave iz Bosne i Hercegovine. Program je zajednička inicijativa entitetskih ministarstava zdravstva, finansiran od Vlade Švicarske a za provedbu je zadužen Institut za populaciju i razvoj.

Tokom prezentacije programa u Gradskoj upravi Goražde naglašeno je da je riječ o dugoročnom projektu unapređenja zdravstvenog statusa žena, muškaraca, djece i mladih u BiH preveniranjem bolesti i promocijom zdravih stilova života.

"Fokus će svakako biti na usvajanju novih obrazaca, stila života, ponašanja koje će dugoročno uticati na smanjenje faktora rizika i tu mislimo na masovne hronične nezarazne bolesti koje jesu pošast društva", istakla je prim. dr Vildana Doder iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Direktorica Instituta za populaciju i razvoj Emina Osmanagić napomenula je da je projekt usmjeren na jačanje kompetencija  građana da počnu da se brinu o svom zdravlju.

"Želimo da vidimo i jačanje uloge opština i gradova koje će podržavati zdravstvene programe posebno preventivne, u smislu da smanjimo kardiovaskularne bolesti, da smanjimo karcinome, plućne bolesti i dijabetes i to je fokus ovog dugoročnog programa. Radit ćemo sigurno 12 godina u Goraždu i u ostale 23 općine u prve 4 godine, a nakon toga će taj projekat rasti", kazala je Osmanagić.

Gradska uprava će biti koordinator projekta, a gradonačelnik Ernest Imamović izrazio je zadovoljstvo što je Goražde njegov dio.

"Drago mi je da je naš grad još jednom prepoznat kao partner na jednom ovako bitnom projektu. Riječ je projektu koji za cilj ima promociju zdravlja i prevenciju nezaraznih bolesti, a donijet će brojne benefite", kazao je Imamović.

Program ”Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini”, počiva na praksi zasnovanoj na dokazima, pristupu baziranom na ljudskim pravima, rodnoj osviještenosti i posvećenosti rodnoj ravnopravnosti, inovacijama i kreativnosti. Usklađen je sa međunarodnim standardima i principom da niko nije isključen – istaknuto je na prezentaciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti