"na ucjene neće pristati"

Uk o štrajku: Viši nastavnik u KS ima platu preko dvije hiljade KM, to je dobra plata

17.04.2024. 10:05 / Izvor: Akta.ba
ŠTRAJK

Prema riječima predsjednika Sindikata Saudina Sivre, štrajk će trajati prva dva nastavna časa.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor Sarajevo najavio je za danas početak štrajka upozorenja prosvjetnih radnika u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, a trajat će do kraja nastavne 2023/2024. godine odnosno do ispunjenja zahtjeva.

Prema riječima predsjednika Sindikata Saudina Sivre, štrajk će trajati prva dva nastavna časa.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk za TVSA komentarisao je ovaj štrajk kazavši da će najviše ispaštati učenici i njihovi roditelji.

"Za idući četvrtak Vlada Kantona Sarajevo najavljuje press konferenciju na kojoj će prezentirati na koje načine i u kojim procentima su povećane plate u svim resorima. Želja nam je da javnost upoznamo s rezultatima na koje smo ponosni jer se radi o ozbiljnim povećanjima plata kroz povećanje osnovica i nove kolektivne ugovore. U ovom momentu imamo problem sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja koji su nezadovoljni svojim statusom premda su plate u njihovom sektoru, u protekle tri godine, porasle za 46 posto", rekao je Uk.

Istakao je da namjerava ponovo razgovarati s predstavnicima Sindikata ali da na ucjene neće pristati.

"Viši nastavnik ima platu 1.950 KM, plus topli obrok, kartu za prevoz i dodatak na minuli rad. No, ne treba licitirati da li je to odlična plata. Smatram da je plata dobra, da treba i dalje rasti kao što trebaju rasti i plate u javnom i privatnom sektoru", zaključio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti