Licencirana institucija za elektronski novac

Viševalutni gotovinski novčanik: Najuspješniji start-up u Hrvatskoj, Aircash stiže u BiH

17.04.2024. 15:04 / Izvor: Bloombergadria.com
BiH

Upisani su u EU registar institucija za elektronski novac od krovnog regulatora EBA (European Banking Authority).

Aircash оve godine ulazi na tržište Bosne i Hercegovine (BiH), gdje će svim zainteresovanima nuditi ključne Aircash usluge, poput instant slanja novca iz inostranstva u BiH, potvrdio je u intervjuu za Bloomberg Adriju Hrvoje Ćosić, direktor ove hrvatske kompanije koja je prisutna u svim državama Evropske unije (EU) i u Švajcarskoj.

Aircash je prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik i izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice.

Licencirana su institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja vrijedi u svim državama Evropske unije.

Upisani su u EU registar institucija za elektronski novac od krovnog regulatora EBA (European Banking Authority).

Približavaju se brojci od milion korisnika i objedinjuju sve potrebne funkcionalnosti za brza, jednostavna i povoljna plaćanja. Osim BiH, planiraju se proširiti na tržišta u Evropi, te posebno u susjedne zemlje - Srbiju, Crnu Goru i Albaniju. 

Uskoro svaki korisnik Aircash novčanika dobija IBAN

Na pitanje koliko danas Aircash ima aktivnih korisnika, u kojim državama pružate usluge i koje te šta novo možemo očekivati od Aircasha u ovoj godini, Ćosić kaže da je Aircash trenutno prisutan u svim državama Evropske unije i u Švajcarskoj.

"U Hrvatskoj imamo najveći broj korisnika, ali imamo razvijeno poslovanje i aktivne korisnike u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, te pogotovo rastemo na tržištima Rumunije, Grčke i Kipra. Plan je proširiti usluge i na druge velike članice Evropske unije. Kada gledamo cijeli spektar Aircash usluga, približavamo se brojci od milion korisnika. U narednim mjesecima izlazimo s uslugom dodjeljivanja IBAN-a svakom korisniku Aircash novčanika. Ova usluga će omogućiti brza plaćanja s računa svih banaka na Aircash aplikaciju, instant prenose s Aircasha na bilo koji bankovni račun, te instant prebacivanje novca s drugih mobilnih platformi poput PayPala, Revoluta i sličnih na Aircash istovremeno omogućujući plaćanje i podizanje tog novca putem Aircash Mastercard kartice.S obzirom na nedavno lansiranje usluga Google Pay i Apple Pay na tržištu, možemo reći da Aircash sada objedinjuje sve potrebne funkcionalnosti za brza, jednostavna i povoljna plaćanja.", rekao je za Bloomgerg Adriju.

Hrvoje Ćosić, Aircash

Na pitanje da li Aircash planira poslovanje u BiH i  kada možemo očekivati da prve usluge Aircasha u BiH budu dostupne i koje će to usluge da budu. Ćosić je za Bloomberg Adriju potvrdio da će to biti ove godine zasigurno.

"Regulativa se približava standardima Evropske unije i svakako vjerujem da ćemo ove godine ponuditi našim klijentima u Bosni i Hercegovini ključne Aircash usluge, poput instant slanja novca iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu. To će biti odlična vijest za dijasporu koja živi u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i drugim državama, jer vjerujemo da će to biti konkurentan, jednostavan i brz kanal za slanje novca u BiH. Takođe, planiramo ponuditi Aircash Mastercard karticu koja će biti izvrsna za sigurnu i jednostavnu online kupovinu, ali i za kontrolu troškova. Karticu će biti moguće nadopunjavati s tekućih računa, karticama i gotovinom, te jednostavno njome upravljati putem Aircash mobilne aplikacije.", kaže.

Osim Bosne i Hercegovine, planiraju proširiti poslovanje na tržišta Švajcarske, Španije, Italije i Francuske, te posebno na tržišta susjednih zemalja poput Srbije, Crne Gore i Albanije. 

Zadovoljni su poslovnim rezultatima u 2023. godini.  

"Zadovoljni smo, no idemo dalje. Ključni uspjesi su vezani uz naš proizvod, njegov razvoj, za inovacije, za rast broja korisnika i tržišta te jačanje same kompanije, ljudi i organizacije. Ne planiramo pružati bankarske usluge", kaže. 

Aircash

Odgovarajući na pitanje koliko zakonske odredbe država Zapadnog Balkana (ne)prate razvoj fintecha i šta je potrebno unaprijediti, kaže da su dobre i da prate EU regulativu. 

"Dobre su, prate EU regulativu, stanovništvo je digitalno pismeno, prihvata nove trendove i inovacije. Veselimo se skorom početku pružanja Aircash usluga i nadamo se međusobnom zadovoljstvu i zajedničkom uspjehu. Ne planiramo pružati bankarske usluge, banke to rade, te smo otvoreni za saradnju s bankama.", pojasnio je. 

Na pitanje kada možemo očekivati da će fintech kompanije početi nuditi određene bankarske usluge i koje bi to usluge mogle biti, kaže da se može očekivati da Aircash, putem svoje mobilne aplikacije, pruži usluge kao što su sigurno slanje novca iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu, sigurna i jednostavna online kupovina putem Aircash Mastercard kartice.

"Ova kartica omogućava korisnicima da lako upravljaju svojim sredstvima i imaju potpunu kontrolu troškova putem besplatne Aircash mobilne aplikacije. Važno je napomenuti da Aircash ne planira direktno pružati bankarske usluge, budući da to već čine banke, već su otvoreni za saradnju s bankama kako bi dodatno obogatili svoju ponudu.", navodi. 

"Nove usluge, novi proizvodi, nova tržišta. Rast, razvoj, inovacije, tehnologija, organizacija, struktura, i što je najvažnije, ljudi. O drugome ne razmišljamo", odgovara na pitanje u kojem smjeru će ići razvoj kompanije. 

Globalno, kada je riječ o fintechu, na pitanje koji su trendovi koji će obilježiti godinu, vjeruje da će konsolidacija biti ključna, s obzirom na to da će fintech platforme omogućavati sve širi spektar usluga, od samih plaćanja do konzumacije raznih usluga poput parkinga, cestarine, kupovine karata za vozove, autobuse i trajekte, kao i kupovine ulaznica za koncerte i utakmice, pa sve do trgovanja dionicama, kripto imovinom, te čak i nekih tradicionalnijih bankarskih usluga, poput mikro kreditiranja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti