Ljubuški na sajmu u Mostaru predstavio turističke potencijale i kulturno-povijesnu baštinu

18.04.2024. 07:44 / Izvor: Fena
ljubuški

Na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru posebnu pozornost posjetitelja privlači štand Grada Ljubuškoga.

Na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru posebnu pozornost posjetitelja privlači štand Grada Ljubuškoga na kojemu su predstavljeni svi turistički potencijali, kulturno-povijesna baština ovoga mjesta, kao i najbolja gastronomska ponuda uz vrhunska vina, maslinova ulja i suhomesnate proizvode.

S obzirom na to da ovaj štand posjećuje veliki broj osoba s drugih govornih područja, na štandu se nalazi osam djevojaka koje pričaju osam različitih jezika, kako bi svakog posjetitelja mogli pozdraviti i predstaviti mu ponudu na njegovom jeziku.

Ravnateljica Turističke zajednice Grada Ljubuškog Veronika Pinjuh rekla je kako se Ljubuški na ovogodišnjoj sajamskoj manifestaciji odlučio jedinstveno predstaviti.

- S obzirom na to obilujemo prirodnim ljepotama koje tvori naša rijeka Trebižat i bogatom kulturnom baštinom, odlučili smo sve prezentirati na jedinstvenom štandu. U ponudi imamo gastro delicije iz Ljubuškog, a tu posebno ističem našu lokalnu Pršutanu 'Bura' koja se predstavlja sa svojim proizvodima. Izložili smo i vina naših devet vinarija koje čine Udrugu vinara i vinogradara Ljubuški – rekla je Pinjuh.

Ravnateljica kaže kako posjetitelji na štandu imaju priliku dodirnuti, okusiti i doživjeti apsolutno sve što djeluje i postoji u Ljubuškom.

- Kulturno-povijesnu baštinu donijeli smo iz Ljubuškog u Mostar. Ovdje imamo i repliku Humačke ploče, a tu bih istaknula autora replike ploče i predsjednika Udruge likovnih umjetnika 'Šipak' Tonija Kozarića. Ploča u originalu datira iz 12. stoljeća. Umjetnik je također u velikom formatu izradio u reljefu, u gipsu našu tvrđavu hercega Stjepana Kosače, simbol po kojemu je Grad Ljubuški prepoznatljiv – dodala je ravnateljica Turističke zajednice.

Ljubuški je prepoznatljiv i po proizvodima medara i maslinara koji se također predstavljaju na štandu. Pinjuh je posebno istaknula uspon uzgoja maslina i proizvodnje maslinova ulja, dodajući kako njihovi maslinari često osvajaju zlatne medalje, što ih dodatno potiče na razvoj, a rezultati su vidljivi.

Kako dodaje, u digitalnom obliku predstavili su i sve prirodne ljepote koje čine vodopad Koćuša i Kravica, kao i  outdoor aktivnosti koje se prezentiraju putem manifestacija, kao što je nadolazeći Ljubuški outdoor festival.

Taj festival, po riječima ravnatelja Javnog poduzeća Parkovi Ljubuški Nikice Vučića, predstavlja sve ono što nudi aktivni turizam.

- Festival se odvija tri dana, od 23. do 26. svibnja. Prvoga dana organiziramo dječje utrke na platou na Kravici. U subotu je paragliding natjecanje, kao i trkačke utrke 'Desetka' te utrka 'Dva slapa'. U nedjelju će biti biciklističke utrke i imat ćemo nešto što do sada nismo imali, a to je natjecanje u košarci 3 na 3 za juniore – otkrio je Vučić.

Osim toga, organizatori su osigurali i bogat zabavni program tijekom Ljubuški outdoor festivala na kojem će posjetitelje zabavljati Opća opasnost i Crvena jabuka. Koncerti se održavaju u petak i subotu navečer, a ulaz je besplatan.

Vučić je govorio i o turističkoj sezoni u Ljubuškom kazavši da glavni dio sezone uglavnom počinje u svibnju, ali je izrazio zadovoljstvom dosadašnjim turističkim posjetima na ljubuške vodopade.

- Osim vodopada, posjetitelje zanima i najstariji muzej u BiH, odnosno Muzej franjevačkog samostana na Humcu, zatim tvrđava hercega Stjepana Kosače, novootvoreni posjetiteljski centar na Gračinama i lokalitet stećaka koji se nalazi prema Metkoviću, na Bijači – rekao je ravnatelj Javnog poduzeća Parkovi.

Na kraju je, govoreći o infrastrukturnim projektima, spomenuo da se trenutno radi rekonstrukcija postojećeg parkinga na platou, dok će se s desne strane parking asfaltirati te će imati i automatizirani sustav naplate. Ovakvi su projekti, kaže Vučić, od velikoga značaja za sve građane, ali i posjetitelje.

Inače, na 25. Sajmu gospodarstva u Mostaru zajedno se predstavljaju Grad Ljubuški, Turistička zajednica Grada Ljubuškog i Javno poduzeće Parkovi u paviljonu broj 2.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti