Zajednički interes

Grad Goražde i opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima

18.04.2024. 09:31 / Izvor: Akta.ba
goražde

Saradnja će također biti usmjerena i na promociju turizma.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, načelnik Opštine Čajniče Goran Karadžić i predsjednik Opštine Pljevlja (Crna Gora) Dario Vraneš danas su u gradu na Drini potpisali izjavu o saradnji na projektima od zajedničkog interesa.

Naglašeno je da na ovaj način, tri lokalne zajednice koje su prirodno geografski povezane, iskazuju zajednički interes da ovaj prostor i dvije države dodatno uvežu i zajedno rade na projektima i stvaranju boljih uslova za život građana u tim dijelovima država, poštujući ustavne i zakonske nadležnosti jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

"Znamo da i država BiH može povlačiti sredstva od EU na konkretnim stvarima. Tri grada su udaljena oko 70 km što znači da su Pljevlja bliže nego Sarajevo tako da je jedan od razloga da ovaj prostor i dvije države zajedno rade i stvaraju bolje uslove za naše građane. Najviše potenciramo putnu komunikaciju i dobio sam informaciju da je Crna Gora raspisala javni poziv za najbolje idejno rješenje za brzu cestu Bijelo polje – Pljevlja – Goražde što govori o ozbiljnosti države, a to je šansa i za naše privrednike, trgovinsku razmjenu, kulturu i sport", kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Precizirano je da će Grad Goražde, Opština Čajniče i Opština Pljevlja koordinirati aktivnosti kod izrade i apliciranja projekata na dostupne prekogranične fondove Evropske unije i ostale fondove koji podržavaju prekogranične projekte jedinica lokalne samouprave. Unapređenju saradnje raduju se i u Opštini Pljevlja.

"Gradonačelnik Imamović i gospodin Karadžić su skoro boravili kod nas u Pljevljima jer mi smo geografski jako blizu, tako reći jedan narod ali putna infrastruktura je jako loša i to je bio razlog da smo malo svih ovih decenija bili razdvojeni. Međutim, država Crna Gora u ovom momentu je ozbiljno pristupila izgradnji jako ozbiljnog projekta brze ceste Crnča kod Bijelog polja - Pljevlja - Goražde, u dužini od 93 kilometra i mislimo da će to izuzetno mnogo značiti za povezivanje samog naroda, za privrednike, kulturne manifestacije, sportiste i druge segmente, jer bez puteva jednostavno nema života", kazao je predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš.

Načelnik Opštine Čajniče Goran Karadžić naglašava kako su Gornje-drinska regija i istočni dio BiH dugo bili u komunikacijskom i u svakom drugom pogledu zapostavljeni, ocijenivši kako je bilo krajnje vrijeme da se nešto uradi po tom pitanju a, kako je kazao, rješenjem putne infrastrukture svi ostali problemi biće lakše rješivi, stvaranjem boljih uslova za život na ovim prostorima.

"Dogovorili smo da budemo malo prodorniji, da probamo da privolimo naše više nivoe vlasti i u BiH i Crnoj Gori da izađu u susret kako bi se ovi krajevi vratili u život kao što su nekada živjeli. Velika šansa postoji s obzirom na to da je u fazi idejnog rješenja autoput od Užica preko Višegrada i Goražda do Sarajeva, a iz Crne Gore od Bijelog polja prema Pljevljima i graničnom prelazu na Metaljci, tako da je onda ostalo samo ovaj dio od Goražda do Metaljke, nepunih 30 km. Tako bi Goražde i Pljevlja bili udaljeni svega 60 km što bi zaista uvezalo ove ljude koji su svakako vezani jedni za druge i geografski i demografski i rodbinski i kroz razne vidove privredne, kulturne i druge saradnje", kazao je Karadžić.

Saradnja će također biti usmjerena i na promociju turizma, a izjavom su se obavezali i da će u svim bilateralnim i multilateralnim sastancima sa predstavnicima delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kao i predstavnicima drugih međunarodnih organizacija u BiH i Crnoj Gori zagovarati potrebu podrške projektima od zajedničkog interesa za Grad Goražde, Opštinu Čajniče i Opštinu Pljevlja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti