U vlasništvu srbijanskog biznismena

Standard Nekretnine povećale kapital za 10 miliona KM dok kompanija gomila gubitke

18.04.2024. 10:08 / Izvor: Bloombergadria.com
SRB

Biznismen Miroslav Mišković je već vlasnik Delta Planet Banja Luka, te brojnih sličnih centara u Srbiji i drugim državama.

Standard Nekretnine povećale su kapital za 10 miliona KM emisijom novih dionica.

Kompanija je izdala ukupno 467.289 novih dionica nominalne vrijednosti 21,40 KM namijenjenih poznatom kupcu, navodi se u berzovnoj izjavi, ne otkrivajući ime ulagača.

Nakon dokapitalizacije, temeljni kapital Standard Nekretnine iznosi 18,2 miliona KM, podijeljen na 848.274 dionice nominalne vrijednosti od po 21,4 marke.

Većinski vlasnik Standard Nekretnina je srbijanska kompanija Delta Real Estate, koja je na dan 12. aprila posjedovala 88,9 posto udjela u Standard Nekretninama, pokazuju posljednji dostupni podaci Sarajevske berze. Delta Real Estate je u vlasništvu srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića.

Ambiciozne najave, realizacija zakazala

Kompanija je nastala 2011., kada je podijeljena kompanija Standard, koju je Mišković kupio 2008. Standard je tada podijeljen na Standard Furniture Factory i Standard nekretnine.

Standard Furniture Factory je preuzeo posao s proizvodnjom namještaja. Sjedište ove firme danas je u Ilijašu, a njen većinski vlasnik je Drvo produkt Ilijaš. S druge strane, u vlasništvo Standard nekretnina, koje su u vlasništvu Delte, prešle su samo nekretnine u sarajevskom naselju Stup u vrijednosti oko 10 miliona KM.

Na ovom mjestu prije četiri godine najavljena je gradnja projekta Delta Planet Sarajevo, koji bi u svom kompleksu obuhvatio tržni centar i stambeni prostor.

Projekt je prema planovima trebao zauzimati ukupnu površinu od 118.000  kvadratnih metara, te osigurati prostor za čak 120 lokala (poslovnih prostora) svjetski poznatih brendova i više od 1.200 parking mjesta. Iako je Mišković svojevremeno najavljivao početak izgradnje tržnog centra, do toga još nije došlo.

Mišković je već vlasnik Delta Planet Banja Luka, te brojnih sličnih centara u Srbiji i drugim državama.

Standard Nekretnine su i prošlu godinu završile s gubitkom i to od 136.862 KM. Gubitak je u odnosu na 2022. godinu veći za 37,9 posto. To se nadovezuje na gubitak iz ranijih godina od 1,2 miliona KM. S obzirom na to da realizacija projekta još nije počela, kompanija ne bilježi prihode.

Standard Nekretnine upošljavaju jednu osobu za čiju platu je u 2023. izdvojeno 12.086 KM.

Dionice Standard nekretnina posljednji put su trgovane na Sarajevskoj berzi 20. marta.

Bloomberg Chartmaker

 

Na kraju trgovanja dionice ove kompanije su zabilježile rast od 14,29 posto te dostigle cijenu od 2,40 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti