Women in Adria

Must-have tema: Počela prva Konferencija za žene u održivosti u Sarajevu

18.04.2024. 12:16 / Izvor: Akta.ba
žene

U hotelu Courtyard by Marriot započela je prva Konferencija za žene u održivosti u Sarajevu u organizaciji Women in Adria.

U hotelu Courtyard by Marriot započela je prva Konferencija za žene u održivosti u Sarajevu u organizaciji Women in Adria.

Vanja Spaho, partner Women in Adria za Bosnu i Hercegovinu poželjela je dobrodošlicu svim prisutnim poduzetnicama.

"Hvala vam što radite jako dobre stvari za svoju zemlju i odživost u vašem poslovanju. Zadovoljstvo je pričati o ovim važnim temama", kazala je ona otvorivši konferenciju.

Ivana Matić, osnivačica Woman in Adria navodi da održivost nikad nije bila važnija tema, te je must-have svih organizacija ako želimo planetu ostaviti našoj djeci. 

Što se tiče teme održivosti koja postaje sve važnija, prvi put su je pokrenuli u Hrvatskoj prošle godine. Vodeći se uspjehom postignutim u Hrvatskoj, krenuli su dalje u Bosnu i Hercegovinu.

"U Hrvatskoj se jako puno priča o održivosti, jer je to i evropska regulativa. Što se tiče BiH, tu još nema zakonske obaveze, ali drago mi je vidjeti da kompanije smatraju da im je to važno zbog njihovog biznisa, širenja poslovanja ali i opstanka. U ovoj oblasti ima jako puno žena koje smo htjeli podržati i umrežiti kako bi one zauzele vodeće pozicije", kazala je za portal Akta.ba Ivana Matić, dodajući da ako ima puno žena u određenoj oblasti, to ne znači da će one imati vodeće pozicije kao što su ljudski resursi ili finansije.

ivana matič

Napominje da su jako zadovoljni odzivom. 

"Jako smo zadovoljni viđenim i sviđa nam se što o održivosti ne govori zato što to zakon nalaže, već što je to dobro za biznis. Uspjeli smo okupiti jako finu publiku i vjerujem da će biti jako korisno i da je ovo samo početak naših projekata održivosti u Bosni i Hercegovini", istakla je. 

Cilj ove konferencije je ukazati na rad za stvaranje bolje i održivije budućnosti, gdje će žene imati ključnu ulogu u oblikovanju pozitivnih promjena. Osnaživanje žena u biznisu, te networking, jako su bitan dio ovog događaja. 

Predavačice i panelistikinje, koje su liderice u vodećim kompanijama u BiH, na konferenciji će podijeliti svoje najteže karijerne situacije i sve šta su iz njih naučile, kako su implementirale održivost u organizacije i šta svako od nas može napraviti za bolje sutra.

Neke od predavačica na konferenciji u Sarajevu su Adna Džananović (voditeljica Odjela kontrole kvalitete i standarda u Službi korporativne sigurnosti Konzuma BiH), Aida Salkić (Osnivačica i direktorica, Beyond Consulting), Alma Hadžiabdić (Direktorica, Management consulting, KPMG), Hanadi Džabić (Generalna direktorica RCB Nanotehnologija d.o.o. Sarajevo) Ivona Zametica (Head of Research, Strategy and ESG Steering/Chief Economist, Raiffeisen BANK d.d. BiH) i mnoge druge.

Konferencija za žene u održivosti u Sarajevu trajat će to 15 sati.

Najveća poslovna ženska mreža

Women in Adria je najveća poslovna ženska mreža koja podržava i umrežava poduzetnice u svim fazama razvoja i karijere.

Specijalizirana je za ciljane konferencije, gdje su teme i razgovori vrlo konkretni i za publiku korisni.

Najveći benefit članstva je umrežavanje sa ženama koje imaju slične ambicije, a samim tim i probleme. 

"To je vrlo važno za poduzetnike, pogotovo za žene koje žele izgraditi ozbiljne biznise. Do sada nam se umrežavanje pokazalo jako dobro. Pomogli smo mnogim poduzetnicama koje su htjele svoje biznise širiti dalje u Hrvatsku i EU, tako da svakako pozivam poduzetnice da nam se pridruže", poručila je Matić.

Osim umrežavanja, Woman in Adria ima accelerator koji rade za poduzetnice BiH i Hrvatske, kao i online community kroz koju se može jako puno naučiti. 

Inače, u našoj zemlji rade već tri godine tokom kojih su obišli više od 60 gradova. 

"Impresionirana sam poduzetnicama u Bosni i Hercegovini. Ima jako puno žena koje su vlasnice, ali i one koje su obiteljski vezane za biznise kao supruge ili nasljednice. Potencijal za žensko poduzetništvo je veliki, samo za tvrtke u ženskom vlasništvu koje puno zapošljavaju i doprinose društveno bruto proizvodu. Također, mislim da imate bolju industriju od Hrvatske koja jako puno ovisi od turizma što negativno utiče na druge", istakla je naša sagovornica. 

Inače, Women in Adria organizira vrlo ciljane konferencije. U Sarajevu su već imali konferencije Žene u bankarstvu i Žene u trgovini, sada Žene u održivosti, a najesen već pripremaju nešto zanimljivo.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti