Sastanak u Washingtonu

Delegacija BiH sa IFC-om: Javno-privatnim partnerstvima do infrastrukturnog zamaha

18.04.2024. 12:48 / Izvor: Akta.ba
IFC

Sastanak je održan u Washingtonu u okviru proljetnog sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Sastanak delegacije BiH sa čelnicima IFC-a je održan u Washingtonu u okviru proljetnog sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem ministar Forto predvodi delegaciju BiH u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci.

"Ne smijemo dozvoliti daljnje kaskanje za regionom i Evropom kada je riječ o korištenju potencijala javno-privatnih partnerstava koja su ključna za realizaciju infrastrukturnih i drugih projekata", poručio je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto na sastanku sa delegacijom Međunarodne finansijske korporacije članica Grupacije Svjetske banke (IFC) na čelu sa Alfonsom Garciom Morom, potpredsjednikom za Evropu i Latinsku Ameriku.

Predstavnici IFC-a su naveli da bi projekat upravljanja postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u sarajevskim Butilama kroz sistem JPP-a mogao biti ogledni primjer za ovaj model finansiranja.

Dodali su kako IFC aktivno podržava izradu zakona o JPP-u i na višim nivoima vlasti u cilju olakšavanja korištenja potencijala ovog vida finansiranja infrastrukturnih projekata, poput aerodroma ali i energetskih projekata.

"Nema opravdanja da se prilike za javno-privatna partnerstva ne počnu koristiti u Bosni i Hercegovini u cilju značajnijeg zamaha u infrastrukturnim i drugim projektima. Takav pristup, dokazan na brojnim projektima u regionu i EU, rezultira ekonomskim rastom i napretkom", poručio je ministar Forto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti