U Mostaru održana konferencija o sustavu intelektualnog vlasništva na putu ka EU

18.04.2024. 13:17 / Izvor: Akta.ba
konferencija na sajmu

Na konferenciji je predstavljen projekt "EU podrška pravima intelektualnog vlasništva".

Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, u saradnji sa projektom "EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH" koji finansira Evropska unija, u okviru 25. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, danas je održao konferenciju pod nazivom "Sustav intelektualnog vlasništva na putu Bosne i Hercegovine u EU". 

Na konferenciji je predstavljen projekt "EU podrška pravima intelektualnog vlasništva", dok je druga tema konferencije bila "Perspektiva AI u sustavu intelektualnog vlasništva".

"Tijekom Sajma Institut, putem promotivnih materijala na svom štandu, nastoji pružiti informacije i odgovoriti svima na pitanja iz svoje nadležnosti. Ove godine sudjelujemo na još jedan način. Naime, putem konferencije na temu 'Sustav intelektualnog vlasništva na putu Bosne i Hercegovine u EU', predstavili smo aktivnosti projekta EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH. Ovaj projekat naglašava posvećenost Evropske unije u pomoći Bosni i Hercegovini i podizanju njenog okvira intelektualnog vlasništva kako bi se postigli europski standardi. Temeljni cilj projekta je usuglašavanje kompletne zakonske regulative sa normama, odnosno sa zakonodavstvom EU", ovim povodom je rekao Josip Merdžo, direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH. 

Pružajući potrebnu ekspertizu i podršku Institutu za intelektualno vlasništvo kao i kreativnim industrijama u BiH, Evropska unija doprinosi usklađivanju zakonodavstva sa evropskim standardima  i poboljšanju inovativnom ambijentu u BiH kao i konkurentnosti gospodarstva. 

"Iako je u tehnici prisutna već dosta dugo, umjetna inteligencija (AI) je u zadnjoj godini postala osnovna tema u oblasti visokih tehnologija. Do sada je podneseno više od 3,5 miliona patentnih prijava u 90 zemalja koje se odnose na AI. Postoje brojne kontroverze vezane za narušavanje osnovnih postulata u homocentrično postavljenom sistemu intelektualnog vlasništva i to je povod za brojna razmatranja i sučeljavanja pogleda sa stanovišta filozofije, etike i komercijalnih očekivanja investitora. EU je u postupku donošenja Uredbe o umjetnoj inteligenciji, čime će ova materija po prvi put biti regulisana,“, rekao je Miodrag Marković, voditelj projektnog tima, nakon što je održao predavanje na temu "Perspektiva AI u sustavu intelektualnog vlasništva".

Dodao je kako budućnost ne samo da je počela, već je danas u punoj mjeri živimo, koliko god da toga možda nismo svjesni i naglasio da nešto što smo do sada vezali samo za naučno-fantastične filmove, postaje realnost, sa svim dobrim i lošim posljedicama. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti