Subvencioniranje dijela kamate

Podrška velikim preduzećima i izvoznicima: Skoro 6 miliona KM za ekonomski rast i razvoj

22.04.2024. 14:42 / Izvor: Akta.ba
trlin i lakić

Visina subvencionirane kamatne stope iznosi do 2,50 posto, a ukupan iznos sredstava namijenjen za ovu svrhu je 5.700.000 KM.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i v.d. predsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH Borislav Trlin danas su u Sarajevu potpisali Ugovor o subvencioniranju dijela kamata za privredna društva koja su zadužena po Kreditno-garantnom programu za velika preduzeća i izvoznike kod komercijalnih banaka.

"Visina subvencionirane kamatne stope iznosi do 2,50 posto, a ukupan iznos sredstava namijenjen za ovu svrhu je 5.700.000 KM. Važno je istaknuti da će svi korisnici Kreditno-garantnog programa za velika preduzeća i izvoznike kod komercijalnih banaka, bez potrebe za javnim pozivom, automatski sticati pravo na korištenje sredstava za subvencioniranje kamata za I, II, III i IV kvartal 2024. godine, ukoliko redovno izmire sve obaveze po kreditu", ističu iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Ovim ugovorom, Federalno ministarstvo i Razvojna Banka FBiH potvrđuju svoju posvećenost podršci privrednicima, te nastavljaju s aktivnim mjerama za unapređenje ekonomske stabilnosti i rasta.

"Kroz ovu saradnju s Razvojnom bankom FBiH, Ministarstvo pokazuje svoju predanost pružanju dodatne podrške preduzećima i izvoznicima, s ciljem olakšanja njihovog poslovanja i poticanja rasta našeg privrednog sektora. Subvencioniranjem dijela kamate i garancijama koje izdaje Razvojna banka FBiH putem Kreditno-garantnog programa, želimo osigurati da naši privrednici imaju povoljne uslove za unapređenje svojih poslovnih aktivnosti i proširenje svojih kapaciteta, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. Zajedno sa Razvojnom bankom FBiH također aktivno radimo na kreiranju novih vidova podrške kako bismo osigurali da naši privrednici imaju sve potrebne alate i podršku za postizanje uspjeha na tržištu", kazao je ministar Lakić.  

Vršilac dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH kazao je da potpisivanje ovog ugovora predstavlja dodatni napor u osiguravanju povoljnijih uslova za privrednike, vlasnike velikih preduzeća i naše izvoznike. 

"Ova inicijativa, uz dodatnu garanciju od 50 posto na iznos kredita koja privredna društva realizuju kod komercijalnih banaka u okviru Kreditno-garantnog programa, pruža konkretne koristi našem privrednom sektoru, potičući njihov daljnji ekonomski razvoj i rast. Vrata Razvojne banke FBIH su uvijek otvorena svim privrednicima ne samo za realizaciju ovog ugovora, već i za sva druga pitanja i izazove s kojima se susreću u poslovanju", kazao je Trlin. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti