Podrška izvrsnosti u poslovanju

UniCredit Bank i Deloitte predstavili Management Excellence Award Program za kompanije

23.04.2024. 15:14 / Izvor: Akta.ba
MEA

UniCredit Bank i globalna kompanija za poslovno savjetovanje Deloitte, predstavile su Management Excellence Award program (skraćeno: MEA).

UniCredit Bank  i Deloitte Vas predstavili su danas u Sarajevu novi projekat izvrsnosti Management Excellence Award Programa – inovativni program dizajniran da prepozna i podrži izvrsnost privatnih bh. kompanija koje se odlikuju izvanrednim poslovnim performansama, liderstvom i poduzetničkim duhom. 

Management Excellence Award Program je inovativni program dizajniran da prepozna i podrži izvrsnost kod privatnih bh. kompanija koje se odlikuju izvanrednim poslovnim performansama, liderstvom i poduzetničkim duhom

"Kao vodeća banka u Bosni i Hercegovini svjesni smo važnosti naše uloge, ali i odgovornosti i dužnosti da kontinuirano potičemo rast i razvoj naše privrede i da pružamo podršku poduzetnicima. Ovaj program je namijenjen prvenstveno malim i srednjim poduzetnicima, koji predstavljaju ključni generator ekonomskog rasta neke zemlje. Prema našim internim podacima, kompanije u ovoj kategoriji su do sada investirale u Bosni i Hercegovini preko pet milijardi KM. Upravo zato vjerujemo da jačanjem ovih kompanija možemo doprinijeti ubrzanom ekonomskom rastu naše zemlje”, kazala je Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar.

Napominje da su snage udružili sa dugogodišnjim partnerom kompanijom Deloitte, koja pruža dodatnu edukaciju i savjetodavnu podršku SME kompanijama na njihovom rastu i razvoju. 

"Osim što MEA program daje mogućnost da se dođe do znanja i resursa pruža mogućnost umrežavanja i stvaranja novih poslovnih kontakata koji će ostvariti. Kao kruna programa na kraju godine je predviđena dodjela nagrada koja će se dodijeliti onim kompanijama koje pokažu tu izvrsnost u poslovanju u različitim područjima i sferama", pojasnila je Mahmutović, dodajući da se raduje što će zajedno graditi uspješnu budućnost za privrednu zajednicu.

Sabina Softić, direktorica kompanije Deloitte zahvalila se na pozivu i inicijativi za jedan ovakav projekat.

"Zahvalni smo na prilici da i na ovaj način podržimo bh. privredu i da u moru loših vijesti i pesimizma damo jaku poruku da Bosna i Hercegovina ima mnogo uspješnih priča i kompanija i koje će poslužiti kao primjer drugim kompanijama", naglasila je direktorica Deloitte-a.

Zašto se kompanije trebaju prijaviti

Prema njenim riječima, cilj je da se kroz MEA program pruži podrška kompanijama koje su lideri u svojim zajednicama, industrijama i koji su generetatori konkurentne prednosti i inovacija.

"Program obuhvata davanje stručne konsultantske pomoći i podrške kompanijama u onim segmentima koje ćemo prepoznati kao njihove ključne komparativne vrijednosti, ali i jakog partnera koji može da pruži finansijsku ekspertizu i stručnost. Sigurni smo da će svi učesnici ovog programa iz njega izaći jači, sa dodatnim znanjem, strategijama i kontaktima koje će im omogućiti da unaprijede svoje poslovanje", poručila je Softić i pozvala sve kompanije koje pripadaju ovoj kategoriji da se uključe i budu dio programa.

Ostale detalje programa izvrsnosti predstavila je Elma Delalić, menadžerica savjetovanja Deloitte-a.

Kako je kazala, ideja je da nagrada bude simbol organizacionog dostignuća, uspjeha i inovativnosti kod ovih kompanija. 

"Inicijativa kombinuje elemente prepoznavanja dostignuća i potencijala, edukacije, te umrežavanja i mentorstva. Kroz učešće u programu, kompanije će imati priliku dobiti neovisan pogled na njihovo poslovanje kroz analizu praksi upravljanja, strategije, inovativnosti, organizacijske kulture i finansijskih performansi, sve u kontekstu najboljih poslovnih praksi. Pored prepoznavanja i nagrađivanja lidera, program će svim učesnicima pružiti vrijedna znanja, resurse i prilike za umrežavanje", istakla je.

Predviđeno trajanje programa je od juna do decembra 2024. godine, a rok za prijavu kompanija je 15.6.2024. godine.

MEA Program će ocjenjivati kompanije na četiri ključna stuba: Strategiju, Operativnu izvrsnost i inovacije, Talente i kulturu, te Upravljanje i finansijsku izvrsnost. Nagrade će biti dodijeljene u pet kategorija, uključujući i posebnu nagradu za izvrsnost u upravljanju i žensko liderstvo.

Koji su kriteriji za prijavu

Učešće u programu je potpuno besplatno.

Potrebno je samo ispuniti prijavni formular, a menadžment kompanija koje se prijavljuju treba biti spreman na individualne i grupne sastanke, te online radionice, sve s ciljem temeljite analize poslovanja.

Prijaviti se mogu kompanije iz Bosne i Hecegovine koje

- Zapošljavaju 10-100 zaposlenika

- Imaju godišnje prihode 2-20 miliona KM

- Imaju pozitivan finansijski rezultat/profit

- Posluju minimalno 3 godine

Prijave banaka i finansijskih institucija, kreditnih organizacija, (re)osiguravajućih kuća, javnih kompanija, podružnica stranih grupa, dobrotvornih i neprofitnih organizacija neće biti razmatrane.

Organizatori zadržavaju pravo da isključe firme za čije aktivnosti smatraju da bi mogle predstavljati reputacijski rizik za organizatore, partnere, učesnike Programa ili druge.

 

S.B. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti