INTERVJU S PREDSJEDNIKOM NADZORNOG ODBORA

Tamás Németh: Lukavac Cement je bio odskočna daska za ulazak u Bosnu i Hercegovinu

26.04.2024. 14:04 / Izvor: Akta.ba
 TAMÁS NÉMETH

Razloga za razgovor sa Tamás Némethom, predsjednikom Nadzornog odbora Lukavac Cementa d.o.o., ima više.

Razloga za razgovor sa Tamás Némethom, predsjednikom Nadzornog odbora Lukavac Cementa d.o.o., ima više.

Krajem prošle godine u regionu je odjeknula vijest da je austrijska kompanija Asamer Baustoffe AG, prodala ovu vrlo uspješnu bh. cementaru mađarskoj kompaniji Talentis International Construction Investments Kft., članici Talentis Group Zrt. 

Fabrika je osnovna 1974. i ove godine u junu slavi 50 godina svog postojanja i rada. Zahvaljujući jednoj od najuspješnih privatizacija u BiH i ulaganjima iznosu od preko 250 miliona KM od 2001. godine razvila se u jednu od najmodernijih evropskih cementara. Velikim investicijama u savremene tehnologije uveliko su unaprijeđeni proizvodni kapaciteti, ali i realizirano niz projekta od društvenog značaja koji su doprinijeli razvoju grada Lukavca, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

Kako i zašto je došlo do prodaje, šta to znači za budući razvoj Lukavac Cement, te koji su dalji planovi novog vlasnika, saznaćete iz prve ruke u nastavku.   

Tamás Németh po zanimanju je diplomirani inženjer građevinarstva i generalni menadžer kompanije Talentis International Construction Investments Kft. Ima veliko iskustvo u vođenju mađarskih ali i međunarodnih projekata. 

Od decembra 2023. Lukavac Cement postao je dio Talentis Grupe. Recite nam više detalja o samoj Grupi i njenim poljima djelovanja, te u kojim državama je još zastupljena?

- Talentis Grupa se nalazi u vlasništvu Lőrinca Mészárosa koji je jedan od najuspješnijih poduzetnika Mađarske i cijele CEE regije. Mészáros Grupa, koja uključuje Talentis Grupu, je ujedno najveća privatna korporativna grupa u Mađarskoj i drugi najveći poslodavac u Mađarskoj nakon mađarske države. Fokus Grupe nije ograničen samo na Mađarsku, već tražimo dobre investicijske prilike u cijeloj CEE/SEE regiji. Naša polja ulaganju su vrlo raznolika, počevši od građevinarstva, pokrivajući I poljoprivredu, trgovinu pa čak i finansijske usluge.

Zašto se Talentis Grupa odlučila za kupovinu lukavačke cementare koja se ubraja u jednu od najmodernijih u Evropi i koja je posebno poznata po upotrebi alternativnih goriva u svom proizvodnom procesu?

- U stalnoj smo potrazi za dobrim investicijskim prilikama u regiji i to se posebno odnosi na strateški važne projekte i onu imovinu koju možemo razvijati svojim specifičnim znanjem i iskustvom. Lukavac Cement je veoma dobra fabrika, i to gledano s više aspekata od tehnologije preko rukovodstva do zaposlenika. Zaista ima puno mogućnosti za razvoj i vjerujemo da možemo dalje razvijati njeno poslovanje integracijom u raznoliku strukturu i lanac vrijednosti naše Grupe. I naše građevinsko poslovanje i Lukavac Cement imaju veliki sinergijski potencijal te će njegovo uključivanje u našu grupu poboljšati konkurentnost obje kompanije i omogućiti im daljnji rast.

Da li je glavni razlog za kupovinu lukavačke cementare bio nedostatak ove vrste građevinskog materijala u Mađarskoj i da li to znači da će Lukavac Cement u budućnosti biti više usmjeren na izvoz svojih proizvoda?

- Ne, to nije bio glavni razlog. Naša grupa je aktivno tražila mogućnosti ulaganja u regiji i Lukavac Cement je za nas bio odskočna daska za ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Planiramo iskoristiti interakciju sa našim građevinskim kompanijama, a to je da možemo isporučiti dovoljne količine cementa za naše mađarske projekte i naše mađarske partnere, ali također želimo osigurati da Lukavac Cement zadrži svoj dosadašnji tržišni udio u Bosni i Hercegovini i regiji. 

Koliko je poznato, ovo je prva investicija Talentis Grupe u Bosnu i Hercegovinu. Da li grupacija planira i neka druga ulaganja u bh. privredu?

- Kao što sam ranije spomenuo, Lukavac Cement je naš prvi korak na bh. tržištu. Planiramo povećavati naše prisustvo kako budemo imali više direktnih informacija s lokalnog tržišta.

Lukavac Cement ima odlične tržišne pozicije u regiji, ima i 50% vlasničkog udjela u Rudniku krečnjaka Vijenac. Kako će Talentis Grupa dalje razvijati ove potencijale?

- Naš primarni cilj je da dalje iskoristimo izvrsnu tržišnu poziciju Lukavac Cementa, jer ove prilike su bile važna perspektiva akvizicije.

Cementara je poznata po svom inovativnom pristupu u poslovanju i konitinuiranom investiranju u nove tehnologije. Da li se planiraju neke dalje inovacije, dodatna poboljšanja ili nove investicije, posebno u segmentu upotrebe alternativnih goriva u proizvodnom procesu?

- Da, razmatramo daljnja poboljšanja i razvoj. Već imamo planove kako povećavati udio alternativnih goriva, ali razrađujemo i projekte hvatanja ugljika kao i projekte solarne energije, kako bismo proizvodnju cementa učinili još zelenijom.

Proizvodnja cementa u energetskom i materijalnom smislu je vrlo zahtjevna industrija. Upotreba alternativnih goriva predstavlja jedan od efikasnih načina kako da se odgovori ovom zahtjevu. Pri tome je bitno harmonizirati ekonomske, okolišne i društvene aspekte s ciljem postizanja održivosti. Šta će se dalje raditi po pitanju održivosti?

Pomenuo sam da ćemo predano raditi na tome da proizvodnju cementa učinimo zelenijom i održivijom. Imamo razvojne ideje i koncepte koje koristimo u Mađarskoj i naš lokalni menadžment ima dobre ideje koje također možemo implementirati u cilju postizanja zelenije i održivije budućnosti fabrike. Nastavit ćemo jačati i našu suradnju s lokalnom zajednicom jer je cementara njen važan dio već 50 godina i tu tradiciju želimo nastaviti.

S obzirom na to da je javnosti poznato da ulažete i u sport, da li možemo očekivati takve investicije i u BiH?

Moguće je, ali takve odluke donosi direktno naš vlasnik.

Razgovarala: Seida Bijedić 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti