SASTANAK MESIHOVIC i DR.SC. TOMAZ BOH

"Block funding" kao temelj namjenskog finansiranja naučnoistraživačkih aktivnosti

29.04.2024. 11:51 / Izvor: Akta.ba
nauka

Na sastanku je istaknuta važnost bilateralne i međuinstitucionalne saradnje u oblastima nauke i inovacija

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović održala je sastanak s dr.sc. Tomažom Bohom, generalnim direktorom Sektora za nauku Ministarstva visokog obrazovanja, nauke i inovacija Republike Slovenije.

Sastanku su prisutvovali i prof.dr. Mirza Dautbašić, prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu i mr.sci. Azemina Njuhović, pomoćnica ministrice za nauku.

Dr.sc. Tomaž Boh je prisutne upoznao s trenutnim stanjem u istraživačkom i inovacijskom sistemu u Republici Sloveniji, kao i praktičnim iskustvima i najboljim primjerima prakse u oblasti nauke i inovacija i finansiranja.

Govorio je o nizu reformi koje su provedene u proteklih pet-šest godina, ističući novi zakon koji je omogućio veću autonomiju istraživačkih institucija – univerziteta i instituta. Jedna od ključnih promjena koju je predstavio dr.sc. Boh je uvođenje "block funding-a" u javnim istraživačkim institucijama, odnosno stabilnog, namjenskog finansiranja naučnoistraživačkih aktivnosti, što javnim institucijama omogućava sredstva za bazična istraživanja u jednom bloku, što je bitan korak ka implementaciji autonomije.

Ministrica Mesihović je na sastanku predstavila projekat Fond za nauku, te istakla važnost finansiranja naučnoistraživačkih institucija, projekata i visokog obrazovanja kroz fleksibilnije sisteme koji osiguravaju smanjenje administrativnih troškova, veću vjerovatnoću realizacije i finaliziranja projekata, te povećnje inovativnog pristupa.

"Čast i zadovoljstvo mi je bilo ugostiti generalnog direktora Sektora za nauku Ministarstva visokog obrazovanja, nauke i inovacija Republike Slovenije, dr.sc. Tomaža Boha. Sastanak je donio mnogo novih ideja koje, uz prilagodbu, mogu biti primjenjene i u našim sistemima finansiranja visokog obrazovanja i naučnoistraživačkih projekata. Fond za nauku će u budućnosti biti i polazna osnova, ali svaka međunarodna, bilateralna i međuinstitucionalna saradnja će nam omogućiti veću otvorenost ka inovativnim rješenjima i rješenjima koja će unaprijediti nauku i visoko obrazovanje u Kantonu Sarajevo", istakla je ministrica Mesihović.

Na sastanku je istaknuta važnost bilateralne i međuinstitucionalne saradnje, te je dr.sc. Boh ponudio podršku i daljnju saradnju u oblastima nauke i inovacija, kao i podršku prilikom formiranja Fonda za nauku Kantona Sarajevo i unapređenje Sistema finansiranja nauke kroz budžet i različitih strukturnih fondova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti