DOMAĆA JAGODA

Jagodari zadovoljni, hoćemo li moći kupiti jagode po nižim cijenama?

08.05.2024. 08:38 / Izvor: Nezavisne novine
JAGODE

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor, ističe da je ova godina jako povoljna.

Berba jagoda, prvog sezonskog voća u Republici Srpskoj, u jeku je, a proizvođači tvrde da će dobar rod i cijena od pet do osam maraka po kilogramu donijeti dobru zaradu.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da odavno nije bila povoljnija godina kada je u pitanju proizvodnja jagoda.

"Ove godine su vremenske prilike pogodovale uzgoju jagoda, bilo je dovoljno vlage i dosta sunčanih dana", kazao je Dojčinović i istakao da uzgajivači nisu morali da koriste zaštitu.

Dodao je da je ovogodišnji prinos jako dobar, što kvalitetom, što kvantitetom.

"Budući da je ovo prvo sezonsko voće dosta se traži", ističe Dojčinović.

Pojasnio je da se jagode beru mjesec dana, te sigurno je da će je biti na tržištu i u narednim danima.

Što se tiče cijene, Dojčinović ističe da se one kreću u veleprodaji između četiri i pet KM po kilogramu.

"U maloprodaji one koštaju od 6,50 do sedam maraka po kilogramu", pojasnio je Dojčinović i dodao da proizvođači ove godine mogu biti jako zadovoljni.

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor, ističe da je ova godina jako povoljna što se tiče proizvodnje jagode, te da je jako dobar kvalitet.

"Ove godine je bolji rod, služi nas vrijeme, pogoduje jagodi, tako da je i slađa i kvalitetnija, te ne zahtijeva zaštitu, što je jako bitno. Nemamo dodatnih troškova u vezi s tim", kazao je Marjanović i istakao da se cijene kreću od pet do osam maraka po kilogramu.

"Mada je ove godine manje zasijanih površina, te su parcele manje, potražnja je bolja", rekao je Marjanović i istakao da su zadovoljni prinosima, ali i kvalitetom.

Kako je rekao, građani se sve više odlučuju da kupuju domaću jagodu upravo zato što je ukusnija nego ona iz uvoza.

Sa plantaže "Jović" iz Prijedora kažu da su ove godine zadovoljni prinosima, ali i cijenama, te da je ovo jedna od boljih godina za proizvođače jagoda.

"Prinos je veoma dobar, iznenađujući, cijena je do danas bila osam maraka, ali od sada će iznositi šest maraka po kilogramu", kazali su sa plantaže "Jović".

Ističu da je cijena ovog bobičastog voća niža i u marketima i prodavnicama, te da iznosi oko pet maraka.

"Cijena naše domaće jagode se sigurno neće spuštati ispod šest maraka. Sve što naberemo uspjeli smo da prodamo uglavnom stalnim kupcima", kazali su s ove plantaže.

Dodaju da su zadovoljni ove godine, te, kako kažu, imaće maksimalne prinose i maksimalan rod.

"Kvalitet je veoma dobar i nema truleži, što je nama najbitnije. Nismo je tretirali nikakvim pesticidima, uglavnom je sto odsto organska", zaključili su sa plantaže "Jović".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti