Niz ekoloških mjera

cargo-partner proširuje saradnju sa HHLA Pure za CO₂- neutralni transport unutar Evrope

09.05.2024. 10:25 / Izvor: Akta.ba
cargo partner

Saradnja između cargo-partnera i programa HHLA Pure, pokrenuta 2023. godine.

Međunarodni pružalac usluga transporta i logistike potvrđuje svoju predanost održivosti proširenjem partnerstva sa programom HHLA Pure za još jednu godinu u Češkoj Republici, Slovačkoj i Mađarskoj.

Saradnja između cargo-partnera i programa HHLA Pure, pokrenuta 2023. godine,  ima za cilj unapređenje klimatski neutralnih lanaca transporta iz evropskih luka u unutrašnjost. HHLA Pure, inicijativa kompanija Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) i METRANS, kombinuje snagu Hamburga kao najveće željezničke luke u Evropi sa ekološki prihvatljivim željezničkim transportnim rješenjima METRANSA, koristeći energetski efikasne električne vozove i lagane ravne vagone.

Program obuhvata niz ekoloških mjera, uključujući korištenje modernih hibridnih i električnih lokomotiva, široko elektrificirane procese na kontejnerskim terminalima HHLA i CO₂-optimizirane vozove i vagone koje koristi METRANS. Osim toga, svake neizbježne CO₂ emisije neutraliziraju se kroz certificirane razvojne projekte prema najvišem međunarodnom standard.

"U cargo-partneru smo posvećeni smanjenju našeg karbonskog otiska i doprinosu ekološkoj održivosti", rekao je Luca Ferrara, izvršni direktor cargo-partnera. "Naša kontinuirana saradnja sa programom HHLA Pure odražava naše konstantne napore da ponudimo inovativna, ekološki prihvatljiva rješenja našim klijentima, uz pozitivan uticaj na okolinu."

cargo

Češka Republika i Slovačka

U Češkoj Republici i Slovačkoj, saradnja cargo-partnera sa METRANS-om u 2023. godini omogućila je klimatski neutralne transportne rute do i od Hamburga, Bremerhavna i Kopra. Češka podružnica kompanije cargo-partner obradila je volumen od 3.650 TEU-a kroz program HHLA Pure u protekloj godini, dok je cargo-partner u Slovačkoj uspješno transportovao 3.181 TEU-a na klimatski neutralan način.

Prije pridruživanja HHLA Pure programu, slovačka podružnica već je počela implementirati ekološki prihvatljive tehnologije u svoj skladišni prostor u Dunajskoj Stredi od 2012. godine, uključujući korištenje električnih viljuškara umjesto kamiona za transport kontejnera sa METRANS terminala do njihovog logističkog centra. Sa produžetkom njihove saradnje sa HHLA Pure programom za još jednu godinu, podružnice cargo-partnera u Češkoj Republici i Slovačkoj sada su proširile opseg programa na dodatne luke, uključujući Gdanjsk, Vilhelmshaven, Roterdam, Trst i Rijeku.

cargo

Mađarska

cargo-partner Mađarska također se pridružio programu HHLA Pure u prvom kvartalu 2023. godine, omogućavajući ne-emisijski pretovar i transport kontejnera do i od Hamburga, Bremerhavna, Kopra, Duisburga, Inđije (Srbija), Gdanjska, Vilhelmshavena, Roterdama, Trsta i Rijeke. Prvi električni kamion stigao je u skladište cargo-partnera u Mađarskoj u maju 2023. godine, a kompanija nastavlja nuditi dostave električnim vozilima kao dodatnu uslugu.

U protekloj godini, cargo-partner Mađarska je obradio ukupno 6.054 TEU-a između Budimpešte i kroz program koji ne šteti okolini. Proširenje saradnje sa HHLA Pure u Mađarskoj potvrđuje predanost cargo-partnera održivim logističkim rješenjima.

Mnoge kancelarije cargo-partnera u drugim zemljama također su pokrenule niz inicijativa za minimiziranje negativnih ekoloških uticaja: od implementacije kancelarija bez papira do promocije održivog avionskog goriva, instalacije fotonaponskih sistema u nekoliko skladišta, ili jedinstvenog skladišta cargo-partner u blizini aerodroma u Beču, koje je izgrađeno potpuno od drveta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti