U proteklih 20 godina

Bingo u domaću privredu investirao više od milijardu KM

09.05.2024. 15:20 / Izvor: Akta.ba
BINGO

Bingo Group je na domaćem tržištu investirao investirao preko milijardu KM što ovu grupaciju čini najvećim domaćim investitorom.

  Bingo Group je na bh. tržištu investirao investirao preko milijardu KM što ovu grupaciju čini najvećim domaćim investitorom. 

"Strateškim širenjem portfolia poslovanja i nizom akvizicija u proteklih 20 godina, Bingo je investirao u revitalizaciju mnogobrojnih postrojenja širom BiH spasivši hiljade radnih mjesta. Akvizicijama u svoje poslovanje uvodi i druge djelatnosti, iz različitih industrija, čime je prerastao u vodeću poslovni grupaciju koja kontinuirano ulaže u razvoj bh. privrede, s više od 1 milijardu KM investicija", poručili su iz grupacije, prenosi Akta.ba. 

Ove investicije podrazumijevaju investicije u proizvodnju, akvizicije, rast i razvoj, tehnologiju i ljude. 

Vizija grupacije je jasna, a to je vizija razvoja domaće privrede i otvaranje novih radnih mjesta, što kroz razvoj Binga, kao najvećeg lanca trgovina u BiH, što kroz akviziciju, spašavanje i revitalizaciju domaćih firmi kojima je prijetio stečaj.

Upravo kompanije spašene od stečaja poput Dite, Semberke i Majevice danas uspješno izvoze svoje proizvode na strana tržišta. 

 

DUKA

U okviru grupe djeluju i druge proizvodne kompanije, poput Pivare Tuzla, Ingrama, Duke i Kaleteksa.

Od trenutka kada je Pivara Tuzla postala dio Bingo Group, ulaganjem od preko 10 miliona KM od 2018. godine, podigli su standarde proizvodnje i sigurnosti proizvoda na najviši nivo.

Milionske investicije broje i u Ingramu.

"Investicijama u vrijednosti od 10 miliona KM unaprijedili smo uslove rada za više od 180 zaposlenika kompanije Ingram", istakli su nedavno.

Investiranje u modernizaciju proizvodnih pogona važan je dio poslovne strategije, te se u asortimanu Duka fabrike namještaja nalazi više od 300 artikala dizajniranih u različitim stilovima. 

U cilju održivog razvoja i očuvanja životne sredine investirali su 15 miliona KM i razvili vlastitu proizvodnju solarne energije.​

Pored toga, sve farme su opremljene najsavremenijom opremom sa potpuno automatizovanim sistemima i poštivanjem visokih standarda dobrobiti životinja.

"Zahvaljujući ukupnim kapacitetima proizvodnje na farmama pilića koje se nalaze u sastavu Farme, najvećeg proizvođača jaja u BiH, a koje iznose pet miliona konzumnih jaja i 3,2 miliona kilograma pilećeg mesa na godišnjem nivou, smanjen je uvoz ovih proizvoda sa inostranih tržišta", istaknuto je.

Posljednja u nizu akvizicija je Grand centar Ilidža prošle godine, te je u prethodnom periodu pokrenuta njegova transformacija u Bingo City Center Ilidža. 

Sa više od deset miliona KM uloženih u modernizaciju, Bingo City Center Ilidža sada je opremljen najsavremenijim sistemom grijanja, hlađenja i ventilacije, poštujući standarde energetske efikasnosti i zaštite okoliša. 

Podsjetimo, najveći trgovački lanac u Bosni i Hercegovini Bingo ostvario je 2023. godine rekordne poslovne rezultate, te je godinu završio sa gotovo 2 milijarde KM prihoda i 158,3 miliona KM dobiti. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti