Poslovni odbor BHRT

Problem finansiranja uzrokovan kršenjem Zakona o RTV sistemu od strane RTVFBiH i RTRS

09.05.2024. 17:05 / Izvor: Akta.ba
BHRT

Foto: Redakcija BHRT

Sve produkcijske i ostale usluge za RTV FBiH rade zaposlenici BHRT-a i to po cijenama koje se nisu mijenjale punih 20 godina.

Zbog pogrešnih interpretacija i tumačenja odluke Radiotelevizije Bosne i Hercegovine o uskraćivanju usluga Radio televiziji Federacije Bosne i Hercegovine, Poslovodni odbor BHRT-a saopćava:

"Prvo, BHRT je opredijeljen za poštivanje zakonitosti i u cjelosti je ispoštovao rješenje o privremenoj sudskoj mjeri o stavljanju van snage odluke o uskraćivanju usluga. Javnost, još jednom, obavještavamo da BHRT nije ugasio signal RTV FBiH, o čemu svjedoči i jučerašnje emitovanje Vijesti i Dnevnika. Mjera BHRT-a se odnosila, isključivo, na uskraćivanje produkcijskih i drugih usluga zbog neplaćanja tih usluga BHRT-u.", navodi se u saopćenju.

Napominju da dug Federalne radiotelevizije, samo za protekla 4 mjeseca, iznosi oko 1,5 milion KM, a da je ukupan utuženi višegodišnji dug RTV FBiH za pružene produkcijske i logističke usluga oko 15 miliona KM, što je predmet sudskih postupaka.

Sve produkcijske i ostale usluge za RTV FBiH rade zaposlenici BHRT-a i to po cijenama koje se nisu mijenjale punih 20 godina.

"Takođe, u javnosti se plasiraju netačne informacija da BHRT pruža usluge Radio-Televiziji Republike Srpske, te da im prebacuje sredstva od RTV takse što je, ponavljamo, netačno. RTRS raspolaže vlastitim produkcionim kapacitetima i prenosnom mrežom na koje BHRT nema nikakav uticaj, a zbog nepoštivanja Zakona o rtv sistemu i neprebacivanja pripadajućeg dijela RTV takse, dug RTRS-a prema BHRT-u je dostigao 80 miliona KM, što je opet predmet sudskih postupka.", navodi se. 

Do problema finansiranja je, navode, došlo zbog nepoštivanja zakona od strane oba entitetska emitera, dakle zbog toga što RTRS i RTV FBiH direktno krše Zakon o javnom rtv sistemu koji definiše naplatu i raspodjelu prihoda od RTV takse.

"Znači, BHRT ne prikuplja i ne raspoređuje RTV taksu jer je to nadležnost entitetskih emitera.I prilikom donošenja odluke o privremenoj mjeri uskraćivanja usluga RTV FBiH kao i reakcije javnosti tokom jučerašnjeg dana, bili smo svjesni težine i ozbiljnosti cijele situacije ali Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, koja baštini tradiciju emitovanja programa još od 1945., ima sve manje mogućnosti da nastavi rad i egzistenciju", zaključili su iz Poslovnog odbora BHRT-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti