Status o penzionerima

Fadil Novalić iz zatvora optužuje vlast za zloupotrebu 79,5 miliona KM

10.05.2024. 13:48 / Izvor: Akta.ba
novalić

Bivši premijer Fadil Novalić, koji je trenutno na izdržavanju zatvorske kazne u Vojkovićima zbog "Afere Respiratori", oglasio se na Facebooku.

Bivši premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, koji je trenutno na izdržavanju zatvorske kazne u Vojkovićima zbog "Afere Respiratori", oglasio se na Facebooku. 

"Naši penzioneri opet su stavljeni na marginu, a nametnuta vlast morala bi im makar odgovoriti gdje je potrošila 79,5 miliona KM namjenjenih za povećanje penzija!?. Kada smo 2018. godine u partnerstvu s penzionerima donijeli reformski Zakon o PIO, članovima od 78. do 82. definirali smo povećanje penzija. Član 79. je odredio redovno usklađivanje, odnosno obavezno povećanje u zavisnosti od rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksa potrošačkih cijena (CPI). Ovaj član garantira povećanje penzija na način da opći rast boljitka društva (koji je definiran rastom BDP-a) prati i primanja penzionera i da se uskladjivanjem eliminira negativan utjecaj rasta cijena", navodi se u njegovom postu.

Međutim, kako su penzije u Federaciji u znatnom zaostatku za ostatkom primanja društva, podsjeća da je na njegovo instistiranje u Zakon ubačen i član 80.

"On omogućava Vladi i vanredno povećanje penzija onda kada postoji rast BDP i suficit PIO budžeta. Taj član je glavni faktor realnog povećanja penzija, tj. popravljanja statusa penzionera", dodaje.

U aprilu 2023. godine, kada je nasiljem nad Ustavom nametnuta Vlada Federacije BIH, prihodi Federalnog zavoda PIO od doprinosa za pio i prihodi po osnovu drugih propisa su bili veći od rashoda za 79,5 milona KM. Sukladno Zakonu o PIO i ostalim pozitivnim propisima ta sredstva su se mogla potrositi samo za isplatu penzija.

"Ova Vlada je Rebalansom budžeta ta sredstva preusmjerila u druge namjene, uglavnom za namirenje raznih "apetita" stranaka, skupina i pojedinaca u Parlamentu Federacije koji je upravo zbog tih finansijskih interesa podržavaju.

Obzirom da se prihodi  FZ PIO u skladu sa čl. 125. i 130. Zakona o PIO ne smiju trošiti za druge namjene osim za isplatu penzija i troškova Zavoda, kršenjem ovog zakona prekršen je i Zakon o Budžetima, sasvim je jasno da je penzionerskih 79,5 miliona KM nezakonito potrošeno", upozorio je Novalić.

Status smo prenijeli u cjelosti, no postavlja se pitanje ko je isti objavio s obzirom na to da je u zatvoru strogo zabranjeno korištenje interneta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti