Poznata manifestacija

Ovogodišnje "Jagodarevo" u Čeliću privuklo veliku pažnju posjetilaca

12.05.2024. 13:30 / Izvor: Akta.ba
Čelić

Svake godine Vlada TK realizira program podrške poljoprivrednim proizvođačima, među kojima je i podrška za proizvođače jagode.

Manifestacija "Dani jagodastog voća" otvorena je u Čeliću, a građani su s radošću dočekali goste koji će u Čeliću boraviti od 10. do 12. maja.

Tako je Čelić postao centar okupljanja privrednika, turističkih radnika i udruženja građana. Organizatori ovogodišnje manifestacije su Općina Čelić i ZZ "Poljopromet" Čelić.

Manifestaciju je otvorio ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović, sa nečelnikom općine Čelić Admirom Hrustanovićem i federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Nerinom Dizdarom.

Ministar Ahmetović je kazao da kada neko reklamira svoju jagodu, na njoj napiše "Čelićka", najbolje pokazuje koliko je jagoda sa ovih prostora sama po sebi brend, a taj brend prisutan je u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, ali i van Bosne i Hercegovine.

Imajući to u vidu, kazao je, svake godine Vlada TK realizira program podrške poljoprivrednim proizvođačima, među kojima je i podrška za proizvođače jagode.

"Od ukupno nešto više od 2,3 miliona KM, sa koliko su kroz ovaj program pomognuti poljoprivrednici sa područja Čelića, za proizvodnju jagode u zaštićenom prostoru u 2023. godini izdvojeno je više od 1,1 milion KM, za proizvodnju sadnica jagodičastog i bobičastog voća u iznosu više od 100.000 KM, za proizvodnju krošnjastog voća više od 300.000 KM, za sufinansiranje nabavke plastenika visokih tunela 227.500 KM, za proizvodnju jagodičastog voća na otvorenom 3.320 KM", kazao je Ahmetović.

Najavio je da će Vlada TK i u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju u cilju unapređenja te ali i svih drugih proizvodnji.

Organizatori manifestacije, koja je prepoznata kao manifestacija koja okuplja one koji njeguju svoju historiju, tradiciju i kulturnu baštinu, su Općina Čelić i ZZ "Poljopromet" Čelić, a jedan od generalnih pokrovitelja je Vlada TK, saopćeno je iz Vlade TK.

Ovogodišnje Jagodarevo, kako je ova manifestacija poznata u narodu, i ove je godine privukla veliku pažnju posjetilaca. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti