Federalno ministarstvo okoliša i turizma

Javni poziv za projekte u oblasti turizma: Sredstva od 2 mil. KM, rok za prijavu 29. maj

15.05.2024. 14:55 / Izvor: Akta.ba
turizam

Foto: Ilustracija

Sredstvima u ukupnom iznosu od 1,6 miliona KM bit će sufinansiran program izgradnje infrastrukture za pobojšanje turističke ponude.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma raspisalo je javni poziv za prikupljanje i odabir projekata za raspodjelu sredstava "Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za razvoj turizma u Federaciji BiH" za 2024. godinu, za šta je u budžetu FBiH izdvojeno 2 miliona KM.

Prema detaljima poziva, sredstvima u ukupnom iznosu od 1,6 miliona KM bit će sufinansiran program izgradnje infrastrukture za pobojšanje turističke ponude i specifičnosti razvoja turističkih destinacija.

Svrha ovog programa je razvoj održivog turizma kroz poboljšanje standarda, kvaliteta i specifičnih oblika turizma, te stvaranje dodatne vrijednosti turističke destinacije.

Za ovaj program, udio vlastitih sredstava iznosi najmanje 20% ukupne vrijednosti projekta, a među kriterijumima za raspodjelu sredstava navedeni su: stepen spremnosti projekta za realizaciju u ugovorenom roku (dvije godine), promicanje i zaštita prirodnih datosti turističkih destinacija, te destinacija od kulturno-historijskog značaja, zatim uticaj projekta na brend i specifičnosti destinacije, te uspješnost projekta u kontekstu zelenih politika, ekoloških standarda i održivog turizma.

Minimalan iznos za dodjelu u ovom programu je 100.000 KM, a maksimalan 350.000 KM.

Drugi program se odnosi na sufinansiranje podrške projektima u funkciji razvoja održivog turizma, na destinacijama od šireg prirodnog i kulturno-historijskog značaja za FBIH – radovi na rekonstrukciji, sanaciji i unapređenju objekata i lokaliteta, te izrada projektne dokumentacije za navedene aktivnosti. Iznos predviđen za ovaj program je 200.000 KM.

Za ovaj program takođe je udio vlastitih sredstava u iznosu od najmanje 20% ukupne vrijednosti projekta. Minimalan iznos za dodjelu je 30.000 KM, a maksimalan 750.000 KM.

Treći program ovog javnog poziva odnosi se na sufinansiranje podrške projektima za nabavku sredstava za rad u svrhu promocije specifičnih oblika turizma, u ukupnom iznosu od 200.000 KM. Za ovaj program udio vlastitih sredstava iznosi najmanje 50% ukupne vrijednosti projekta, a među navedenim kriterijumima za dodjelu sredstava je i dosadašnje iskustvo i uspješnost aplikanta u provođenju projekata iz oblasti turizma i ugostiteljstva.

Minimalan iznos sredstava za dodjelu je 10.000 KM, a maksimalan 30.000 KM.

Rok za podnošenje prijava je 29. maj, odluka o odabiru projekata bit će donijeta najkasnije u roku od 60 dana od zadnjeg dana roka za dostavu prijava.

Cijeli tekst poziva dostupan ovdje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti