Podrška najranjivijim članovima društva

Studija o opravdanosti osnivanja Porodičnog fonda obuhvata i problem naplate alimentacija

15.05.2024. 17:14 / Izvor: Akta.ba
studija

Ova studija rezultat je rada Ekonomskog instituta Sarajevo uz tehničku podršku UNICEF-a Bosne i Hercegovine

Danas je u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike održan sastanak na kojem je analiziran drugi nacrt studije opravdanosti osnivanja Porodičnog fonda Federacije Bosne i Hercegovine.

Studija je pažljivo istražila potrebe i mogućnosti osnivanja Porodičnog fonda u Federaciji BiH, s naglaskom na poboljšanje ukupne socijalne zaštite i podrške porodicama. 

Posebna pažnja posvećena je rješenju problema izbjegavanja plaćanja alimentacije, s ciljem premošćavanja perioda trajanja sudske procedure. 

Prema statistici Federalnog tužilaštva Federacije BiH za period 2010-2014. godine, podneseno je ukupno 903 prijave za krivično djelo izbjegavanja izdržavanja, što je u prosjeku 180 prijava godišnje. Od tih prijava, podignuto je 178 optužnica, potvrđeno 168, a sud je donio 184 odluke, od kojih su 148 bile osuđujuće presude.

Najveći broj optuženih bio je roditelj muškog spola, od kojih je 64% bilo nezaposleno, dok je 36% već bilo osuđivano za različita krivična djela.

Studija predlaže nekoliko modela za reguliranje naplate alimentacija, a konačna odluka bit će donesena nakon što nadležna tijela i organi daju svoje mišljenje o finalnom tekstu studije opravdanosti osnivanja Porodičnog fonda.

Ova studija rezultat je rada Ekonomskog instituta Sarajevo uz tehničku podršku UNICEF-a Bosne i Hercegovine.

UNICEF BiH podržava ovaj proces kao važan korak ka jačanju kapaciteta Federacije BiH za pružanje podrške najranjivijim članovima društva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti